Δ.Αβραμόπουλος: Μας συγκινεί η στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και της Ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προκειμένου να βοηθήσει τη γενέτειρα τούτη τη δύσκολη ώρα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Αρχειπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο Μανχάτταν. Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται, ως γνωστόν, στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνελεύσεων του ΟΗΕ. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.  Ωστόσο, δημοσίως δεν διευκρινίστηκε ποιές ακριβώς είναι οι πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου προς την κατεύθυνση να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ούτε εάν ολοκληρώθηκαν ή προκειται να εκδηλωθούν και νέες…

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί στην Αρχιεπισκοπή ευρεία σύσκεψη ομογενειακών παραγόντων υπό τον Αρχιεπίσκοπο για τον συντονισμό των μεμονωμένων ενεργειών συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, που εκδηλώνονται από διάφορους φορείς της ομογένειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, μέλη της συνοδείας του υπουργού, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας, ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στις Η.Π.Α. κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε. πρέσβης κ. Αναστάσης Μιτσιάλης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Υπουργού πρέσβης κ. Διονύσιος Κοδέλας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση που είχε “με την κεφαλή της Ορθοδοξίας στις ΗΠA”. Πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες είχαν “…μια πολύ εγκάρδια συζήτηση για θέματα που έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό της Διασποράς αλλά και με τη δύσκολη κατάσταση που αυτό τον καιρό αντιμετωπίζει η Ελλάδα”.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι “Δεν κρύβω τη βαθειά μου συγκίνηση για τα λόγια συμπαράστασης αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος, κινητοποιώντας την Ομογένεια της Αμερικής για να συμπαρασταθεί και να σταθεί στο πλευρό της μαχόμενης, αυτή τη στιγμή, Ελλάδος και του λαού μας, που, πράγματι, έχει υποστεί μεγάλες θυσίες για να μπορέσει η πατρίδα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και, το κυριότερο, να ανακτήσει το κύρος της, να ξαναβρεί το βηματισμό της και τον προσανατολισμό της και να κινηθεί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στη δήλωσή του, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της Κυβερνήσεως. “Τα ενθαρρυντικά του λόγια, η στήριξή του, μας συγκίνησαν – όπως είπα και πρωτύτερα. Είχαμε ταυτόχρονα  την ευκαιρία να ανοίξουμε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν τόσο στην Ομογένεια, όσο και στην πορεία της πατρίδας μας. Ενημέρωσα το Μακαριότατο για όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και για την ανάγκη αυτή η εθνική προσπάθεια να έχει τη στήριξη όλων. Προϋπόθεση, και αυτό διδάσκει η ιστορία μας, είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι αυτές τις δύσκολες ώρες, ώστε να μην διασαλευτεί η απαραίτητη κοινωνική συνοχή και η εθνική μας ενότητα, που πάντα ήταν η προϋπόθεση για να καταφέρνουμε μεγάλες νίκες μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις σαν κι αυτή που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: “Αισιόδοξο, λοιπόν, το μήνυμα που έρχεται από την Αρχιεπισκοπή και αντιλαμβάνομαι ότι εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο των εδώ συμπατριωτών μας. Και από την πλευρά μας, δεχθείτε τη διαβεβαίωση ότι θα είμαστε πάντοτε κοντά στο έργο σας, Μακαριότατε, σε αυτή τη μεγάλη και σπουδαία αποστολή που διασφαλίζει την απαραίτητη ενότητα του λαού μας. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα”, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο και το επιτελείο του, αναφέρθηκε στη δημόσια εικόνα της Ελλάδος σε διάφορους χώρους και επίπεδα στην Αμερική σημειώνοντας ότι: «Η στάση σεβασμού γι’ αυτό που εκπροσωπούμε, Ορθοδοξία κι Ελληνισμός μένει αναλλοίωτη, κύριε Υπουργέ, και θέλω να σας το βεβαιώσω αυτό γιατί είναι ενδεικτικό του πόσο ανθεκτικό είναι το στοιχείο το οποίο έχουμε ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι παγκοσμίως».

Καταλήγοντας δε τόνισε: «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους αδελφούς μας εδώ και στην Ελλάδα ότι κάνουμε όχι απλώς παν το δυνατόν αλλά και υπέρ το δυνατόν, προκειμένου η Ελλάδα να βγει το συντομότερο από την δυσκολία στην οποία είναι. Έζησα ως παιδί την Γερμανική κατοχή και την ξεπεράσαμε, ζήσαμε δυσκολίες και τις ξεπεράσαμε, έτσι θα ξεπεραστεί και η σημερινή δυσκολία, του Θεού συνεργούντος και βοηθούντος, γιατί είναι πάντοτε μαζί μας, μαζί με τον τόπο μας που έχει μια παγκόσμια αποστολή πάντοτε».

Η ΔΗΛΩΣΗ

Το κείμενο των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

“Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με την κεφαλή της Ορθοδοξίας στις ΗΠA. Είχαμε μια πολύ εγκάρδια συζήτηση για θέματα που έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό της Διασποράς αλλά και με τη δύσκολη κατάσταση που αυτό τον καιρό αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Δεν κρύβω τη βαθειά μου συγκίνηση για τα λόγια συμπαράστασης αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος, κινητοποιώντας την Ομογένεια της Αμερικής για να συμπαρασταθεί και να σταθεί στο πλευρό της μαχόμενης, αυτή τη στιγμή, Ελλάδος και του λαού μας, που, πράγματι, έχει υποστεί μεγάλες θυσίες για να μπορέσει η πατρίδα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και, το κυριότερο, να ανακτήσει το κύρος της, να ξαναβρεί το βηματισμό της και τον προσανατολισμό της και να κινηθεί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τα ενθαρρυντικά του λόγια, η στήριξή του, μας συγκίνησαν – όπως είπα και πρωτύτερα. Είχαμε ταυτόχρονα  την ευκαιρία να ανοίξουμε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν τόσο στην Ομογένεια, όσο και στην πορεία της πατρίδας μας. Ενημέρωσα το Μακαριότατο για όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και για την ανάγκη αυτή η εθνική προσπάθεια να έχει τη στήριξη όλων. Προϋπόθεση, και αυτό διδάσκει η ιστορία μας, είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι αυτές τις δύσκολες ώρες, ώστε να μην διασαλευτεί η απαραίτητη κοινωνική συνοχή και η εθνική μας ενότητα, που πάντα ήταν η προϋπόθεση για να καταφέρνουμε μεγάλες νίκες μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις σαν κι αυτή που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αισιόδοξο, λοιπόν, το μήνυμα που έρχεται από την Αρχιεπισκοπή και αντιλαμβάνομαι ότι εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο των εδώ συμπατριωτών μας. Και από την πλευρά μας, δεχθείτε τη διαβεβαίωση ότι θα είμαστε πάντοτε κοντά στο έργο σας, Μακαριότατε, σε αυτή τη μεγάλη και σπουδαία αποστολή που διασφαλίζει την απαραίτητη ενότητα του λαού μας. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο: Από αριστερά: 
Ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ, Δημ. Αβραμόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Δημ. Κούρκουλας και ο  Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κων. Τσιάρας.