Πανεπιστήμιο Αυστραλίας για το Κέντρο Ελληνικών Μελετών

Το Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης πιστεύει ότι τίμησε την υπόσχεση που έδωσε το 2008 στην ομογένεια για δημιουργία Κέντρου Ελληνικών Μελετών το οποίο θα αντικαθιστούσε το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ).

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε στη σημερινή αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» ότι το 2010 διορίστηκε ο διακεκριμένος καθηγητής, Κρις Μακί, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών, το οποίο, πλέον, αποτελεί μέρος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. «Στόχος είναι να μελετάται η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται» είπε ο διευθυντής Τύπου του Πανεπιστημίου, Μαρκς Πιρς. Ο ίδιος ο κ. Μακί, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τη μη ανανέωση σύμβασης προσωπικού του Τμήματος Ελληνικών του πανεπιστημίου είπε ότι καταργήθηκαν 40 θέσεις της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά «το ελληνικό τμήμα προστατεύτηκε», αν και έγιναν κάποιες αλλαγές.

Ο κ. Πιρς είπε ότι το Ερευνητικό Κέντρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των Αρχείων Δαρδάλη, τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε σεμινάρια που έγιναν στο κέντρο της Μελβούρνης με θέμα την ελληνική Ιστορία και Φιλοσοφία, αλλά και τη δωρεάν προσφορά μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας μέσω του Apple’s iTunes. Θυμίζουμε ότι, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος» το Αρχείο Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς θα διασωθεί, θα ταξινομηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Τη δέσμευση αυτή έκανε προς το «Νέο Κόσμο» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, Μαρκ Πιρς, λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει τη σημασία του Αρχείου Δαρδάλη για την ομογένεια της Βικτώριας και της Αυστραλίας και τα αρχεία θα ταξινομηθούν και θα καταταγούν σε «προσβάσιμες και μη προσβάσιμες» κατηγορίες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχει συσταθεί επιτροπή εκπροσώπων της ομογένειας και του Πανεπιστημίου που θα επιβλέπει το όλο έργο. Το υλικό, συμπλήρωσε, θα εκτεθεί σε μόνιμο χώρο στο Πανεπιστήμιο ή ενδεχομένως και εκτός Πανεπιστημίου σε κάποιο μουσείο. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το Αρχείο Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς, περιέχει πάνω από επτά εκατομμύρια αρχειακά τεκμήρια, που καταγράφουν την ιστορία της Ελληνικής Διασποράς στην Ωκεανία, την Αυστραλασία και τη Νότια Αμερική από τη δεκαετία του 1880 και πέρα. Το Αρχείο Δαρδάλη υπαγόταν στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστήμιου La Trobe, το οποίο έκλεισε πριν λίγα χρόνια.

Πηγή:Neoskosmos.gr