Κρατούν τα…εκατομμύρια στα συρτάρια! Απίστευτη ιστορία με τα κληροδοτήματα

Τη φαρσοκωμωδία που παίζεται στην Κρήτη με τα εκατοντάδες κληροδοτήματα τα οποία ευεργέτες είχαν αφήσει για να γίνουν διάφορες αγαθοεργίες -με εκατομμύρια να μένουν στα συρτάρια!- προσπαθεί τώρα να τελειώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση…ξετινάζοντας όλα τα ιδρύματα που είναι στη δικαιοδοσία της για έλεγχο!
Στο φως έρχεται σήμερα μια ακόμη απίστευτη περίπτωση…αβελτηρίας των υπηρεσιών,  που προέκυψε και αφορά το «Διαλυνάκειο Νοσοκομείο» της Νεάπολης το οποίο εδώ και…8 χρόνια διαθέτει 4 εκατομμύρια (μέσω Ηρακλείου) και πλέον ευρώ για να φτιάξει ένα κέντρο αποκατάστασης αναπήρων και δεν το προχωράει! Μάλιστα η σύμβαση για τη μελέτη που πρέπει να γίνει βρίσκεται από τον Άννα στον Καϊάφα και Κάθε φορά που Πέφτει και μια…υπογραφή ανεβαίνει το κόστος κατά μερικές χιλιάδες ευρώ! Από 400.000 ευρώ ξεκίνησε το κόστος κι όλα δείχνουν ότι θα περάσει το 1 εκατομμύριο μόνο η μελέτη!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το Νοσοκομείο της Νεάπολης ιδρύθηκε το 1944 από την τοπική ηγεσία του ΕΑΜ. Στη συνέχεια έγινε δημοτικό νοσοκομείο κι όταν ο ευεργέτης Γεώργιος Διαλυνάς που κληροδότησε ένα μεγάλο ακίνητο στο Ηρακλειο (στη Δικαιοσύνης εκεί που σήμερα είναι το κατάστημα Marks and Spencer) ονομάστηκε ‘Διαλυνάκειο’. Έδωσε και χρήματα τα οποία πρέπει να πανε για τον σκοπό αυτό: την κατασκευή κεντρου αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες. Τέτοιο κεντρο δεν υπάρχει στην Κρήτη, αλλά Κάποιοι κωλισιεργούν και δεν γίνεται τίποτα! Τα 4 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ περιμένουν ‘παγωμένα’ στις τράπεζες και το έργο δεν γίνεταιΤι Κάνουν τόσα χρόνια; Μα, προσπαθούν λέει να αναθέσουν τη μελέτη για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο! Αρχικά είχαν αποτανθεί στον ΟΑΝΑΚ , αλλά στη συνέχεια η πρώην διοικητής απευθύνθηκε σε ιδιώτες υπογράφοντας μια σύμβαση με την Περιφέρεια που φαίνεται ότι είναι στον αέρα!
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην διοικητής δεν είχε νομική δυνατότητα να υπογράψει τη σύμβαση και μάλλον ακυρώνεται ενώ οι υπηρεσίες έκριναν ότι το κόστος από τα αρχικά 400.000 ευρώ θα ανέβαινε και ίσως ξεπερνούσε το εκατομμύριο!
Μάλιστα σε επίσημη αναφορά του νοσοκομείου αναφέρεται ότι έχει ανατεθεί η μελέτη!
“Στόχος μας είναι η δημιουργία Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης με την παράληλλη αναμόρφωση του Οργανισμού. Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της υπογραφής της σύμβασης. Το Κέντρο αυτό θα απευθύνεται σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο, και προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς  με παθήσεις του μυικού, ερειστικού νευρικού συστήματος , κακώσεις σε άτομα, που έχουν ανάγκη λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας’ κλπ
Συνάντηση
Χθες για το θέμα αυτό μάλιστα έγινε κλειστή συνάντηση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη, των στελεχών του ΟΑΝΑΚ αλλά και του διοικητή του νοσοκομείο Νεάπολης κ.Μαυρικάκης. Στη συνάντηση προσπάθησαν αν βρουν λύση για να ξεμπλοκάρουν το πρόβλημα που έχει προκύψει και κυρίως να αξιοποιηθούν τα χρήματα.
‘ΘΑ τα δούμε όλα τα κληροδοτήματα. Γι αυτό και εγώ ξεκίνησα με αυτά” τόνισε  ο κ.Δεικτάκης που δεν θέλησε να Κάνει κανένα σχόλιο για το ‘Διαλυνάκειο’ αλλά ο ίδιος επεσήμανε ότι ‘πρέπει τα λεφτά να αξιοποιηθούν και να μην βρίσκονται κλεισμένα σε ένα λογαριασμό’ τόνισε. Και πρόσθεσε ότι ‘όλα τα κληροδοτήματα θα ελεγχθούν’!
Από την πλευρά του ο κ.Μαγγανάς δήλωσε ότι ‘ο ΟΑΝΑΚ μπορεί βεβαίως να Κάνει τη μελέτη φτηνά και γρήγορα και πως δεν αντιλαμβάνεται πως ένα τέτοιο θέμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη’!

Πηγή: cretalive.gr