Πιέζει η Ευρώπη για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών

Την παροχή δικαιώματος ψήφου σε ομογενείς του εξωτερικού για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητεί με ψήφισμα της η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Οργανισμού.

H Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσε πράσινο φως στην έκθεση  του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Ζαν-Τσαρλς Γκαρντέτο (Μονακό) για περισσότερη διαφάνεια και ελευθερία συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα διαπιστώνει ότι, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις εξακολουθεί να είναι ζητούμενο το να εξασφαλίζεται το δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Έτσι, βασιζόμενη στην εμπειρία που αποκόμισαν οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης σε 140 εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν στις χώρες-μέλη του Οργανισμού η Συνέλευση, με το ψήφισμα της ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις:

* Να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ψήφου των ομογενών των ευρωπαϊκών χωρών, στον τόπο μόνιμης κατοικίας και εργασίας τους.

* Να αποδεχθούν την εγκυρότητα της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου από την στιγμή που θα μπορούν να εγγυηθούν το απόρρητο της ψηφοφορίας.

* Να θεσμοθετηθούν κανόνες για την διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

* Να θέσουν τέλος στην αυτόματη στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων των κρατουμένων.

* Να προωθήσουν μηχανισμούς για ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.