Στυλιανίδης: Στόχος η περισσότερη Ευρώπη

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε την Κύπρο όπου μίλησε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Στρατηγική ηγεσία για σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία στην Ευρώπη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε το θέμα «Τι Ευρώπη οραματιζόμαστε από εδώ και στο εξής» και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αν μέσα από την κρίση θέλουμε να βγούμε δυνατότεροι, ένας μόνο πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος: πώς θα επιτύχουμε άμεσα περισσότερη Ευρώπη».

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας «με απευθείας εκλογή ενός τουλάχιστον κορυφαίου εκτελεστικού ευρωπαϊκού οργάνου απ’ ευθείας από τους λαούς, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε.» ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της επικουρικότητας.

«Η Ευρώπη των Δήμων και των Περιφερειών, η νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών απαντούν στην Παγκοσμιοποίηση- Globalization με τον νεολογισμό Glocalization, που άρχισε να συζητείται έντονα στις ΗΠΑ.

Ο όρος Glocalization μας επαναφέρει στην τοπική κοινωνία, στην τοπική οικονομία, στην τοπική ιδιαιτερότητα. Όχι απομονωτικά, όχι εθνικιστικά, όχι διασπαστικά, αλλά με την έννοια της επιστροφής στις ρίζες. Στο γνήσιο και όχι στο μεταλλαγμένο. Στο ιδιαίτερο και στο ποιοτικό, όχι στο αντίγραφο και το μαζικό. Αυτή η επιστροφή στις ρίζες, η Glocalization, ίσως να είναι και η νέα ευκαιρία της Ευρώπης να επιστρέψει στο μέλλον αξιοποιώντας την πολυπολιτισμικότητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανίδης απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι :

– οι δύο χώρες είναι μοναδικοί, παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί, για όλο τον χρόνο και για κάθε μορφής εναλλακτικό τουρισμό.

– η Ελλάδα είναι- και σήμερα- η πρώτη παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία και, μαζί με την Κύπρο, θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε σημαντικά κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο κύμα παράνομων μεταναστών από την Ανατολή. «Η χώρα μου με τις μικρές της δυνάμεις και παρά την κρίση σηκώνει απόλυτα το βάρος φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Σκεφθείτε λοιπόν τι θα σημαίνει για την Ευρώπη, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ανάπτυξή της να καταρρεύσει η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.