Όσοι Κύπριοι θα ψηφίσουν στο εξωτερικό να κάνουν αίτηση

Αίτηση πρέπει να υποβάλλουν, το αργότερο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2013, όσοι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013.

Κατά τα λοιπά,

1. Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ) της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ.

2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, δήλωσε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, πριν από την έναρξη της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης για τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ.

3. Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα αποτελέσει σταθμό στη μελλοντική υλοποίηση και εξέλιξη της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.

4. Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή για να προεδρεύσει την Τρίτη του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων(Ecofin), στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, ενώ σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (Eurogroup), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο περιθώριο, ο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει επαφές σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης.

5. Άρχισε το πρωί της Δευτέρας στη Λευκωσία το διήμερο συνέδριο του Economist, με θέμα «Στρατηγική ηγεσίας για σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία στην Ευρώπη», υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο συνδιοργανώνεται με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Παρόντες, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Maarten Verwey, ο Διευθυντής των γραφείων Ευρώπης του ΔΝΤ, Emmanuel van der Mensbrugghe.

6. Ο τουρκικός στρατός απάντησε στη Συρία με πυρά την Κυριακή σε αντίποινα για το περιστατικό, το δεύτερο κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, όταν βλήμα όλμου εκτοξεύθηκε από συριακό έδαφος και κατέπεσε στην πόλη Ατσάκαλε, στην τουρκική μεθόριο.

7. Ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, με ποσοστό 54 τοις εκατό των ψήφων, έναντι του 45 τοις εκατό του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.

8. Απόπειρα φόνου καταγγέλθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην Αστυνομία Πάφου από γυναίκα, 38 ετών, από τη Ρουμανία, η οποία δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση -και τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι- από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος αναζητείται από τις αστυνομικές Αρχές. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.

9. Γυναίκα από το Νεπάλ, 36 χρόνων, που βρισκόταν παράνομα στην Κύπρο, βρήκε χθες τραγικό θάνατο όταν, στην προσπάθειά της να διαφύγει από μέλη της Αστυνομίας που διενεργούσαν έλεγχο στα έγγραφα της, δέθηκε με σεντόνι και έπεσε από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου πολυκατοικίας που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρτέμιδος στη Λάρνακα.