Μέρκελ: Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αν και πολλά ακόμη -κυρίως στον τομέα των διαθρωτικών μέτρων- μένουν να γίνουν, εξέφρεασαν η Γερμανίδα Καγγελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας Πρτωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Τα βασικά σημεία:

Ευρώ: Θετική αλλά πιο συγκρατημένη η Μέρκελ

Mέρκελ: “Δεν ήρθα να δώσω βαθμούς αλλά για να πληροφορηθώ.

Αντώνης Σαμαράς: “Μένουν ακόμα διαρθρωτικά μέτρα να ληφθούν που σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει οι περικοπές.

Η γερμανίδα καγκελάριος για πρώτη φορά έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και για στενότερη συνεργασία σε κυβερνητικό αλλά και σε επίσπεδο τοπικής αυτοδιο΄πικησης.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, ότι έχουν γίνει πολλά μέχρι σήμερα, αλλά μένουν και πολλά ακόμη να γίνουν κυρίως διαθρωτικές αλλαγές. Ότι η προσπάθεια θα είναι συνεχής. Ότι η Ελλάδα, με όσα μέχρι σήμερα έχει πετύχει έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της και ότι ο εχθρός αυτή την ώρα είναι η ύφεση. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους  να αναγνωρίσοιυν στην Ελλάδα το δικαίωμα και να τις δώσουν την ευκαιρία,  μετά από τόσες θυσίες  που έχουν υποστεί οι πολίτες της,  να πετύχει.

Η χώρα, είπε πρέπει τώρα να γίνει ανταγωνιστική, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους που πλήττονται από την ανεργία. Για το σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε τα χρήματα. “Προσπαθούμε, είπε ο κ. Σαμαράς, να γυρίσουμε σελίδα και θα το καταφέρουμε”.

Χαρακτήρισε την Γερμανία και την κυρία Μέρκελ καλούς συμμάχους, τόνισε ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ βοηθά αυτή την ώρα την Έλλάδα καθώς αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα σπάει την διεθνή απομόνωση των τελευταίων χρόνων.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ, αναγνώρισε ότι οι Έλλήνες έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες, αλλά, όπως έιπε, “είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι άξιζε ο κόπος ” καθώς πολλά έχουν επιτυχθεί και “ειλικρινά βλέπω φως στο βάθος του τούνελ”.

Η Γερμανίαδα Καγκελάριος πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία πληρώνει αμαρτίες πολλών ετών “και δεν μπορεί με ένα μόνο μέτρο και γρήγορα να τοα φτιάξεις όλα”.

Αναφορικά με την κρίσιμη επόμενη δόση των 13,5 δισ. η κυρία Μέρκελ απέφυγε να δεσμευτεί, τόνισε ωστόσο ότι αναμένεται η Έκθεση της Τρόικας. Αναγνώρισε ότι έχει καθυστερήσει, αλλά όπως είπε, “όταν κάνεις δουλειά σε βάθος δεν μπορεί να θέλεις να είσαι και σύντομος”.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη την επίσκεψή της. “Είναι πολύ σημαντικό, είπε, να ζήσεις το πρόβλημα για μία ολόκληρη μέρα, να δεις και να ακούσεις απόψεις, να διαγνώσεις προλήματα. Αυτά που ζητάμε από την Ελλάδα, συμπλήρωσε, δεν είναι μικρά πράγματα. Είναι μεγάλες αλλαγγές, θεμελιακές θα έλεγα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν για έχει ένα καλύτερο μέλλον η Ελλάδα και μαζί μ’ αυτήν και μεις όλη στην υπόλοιπη ευρώπη.

Τέλος ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στη χρεοκοπία της.

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυρία Μέρκελ (πήγε με τα πόδια από το Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά) άκουσε τον κύριο Κάρολο Παπούλια να της λέει: Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η κυρία Μέρκελ, συνοδεύομενη αό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνάντησε στο ξενοδοχείο Χίλτον 12 ελληνο-Γερμανούς επιχειρηματίες που ανέπτυξαν τα θέματα της ελληνικής οικονομίας όπως οι ίδιοι τα βιώνουν.  Οι επιχειρηματίες ήταν επικριτικοί απέναντι στη Μέρκελ για τους χειρισμούς της τρόικας.  Ζήτησαν ρευστότητα και ο ΣΕΒ αξίωσε  όχι περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

Στις 7.30 μ.μ. η κυρία Μέρκελ, έφθασε στο αεροδρόμιοο “Ελευθέριος Βενιζέλος” συνοδευίμενη από τον Υπουργό Των Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλο και αναχώρησε για το Βερολίνο.