Εν τη ενώσει η ισχύς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκε με  τους εκπροσώπους διεθνών Ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ειδικότερα, με το  το Ινστιτούτο Αντενάουερ,  το Ινστιτούτο Χ. Έρμπερτ, το φιλελεύθερο Ινστιτούτο Φ. Νάουμαν, το Ινστιτούτο των Πρασίνων καθώς και το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Ο υπουργός ζήτησε μέσα από τη συνεργασία τους με τα ελληνικά πολιτικά Ινστιτούτα να μην περιοριστούν μόνο στις ιδεολογικές προσεγγίσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά να συμβάλλουν, το καθένα στο χώρο που εκπροσωπεί, στην ανάδειξη της θετικής εικόνας της Ελλάδας και στην αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός και των προσπαθειών που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό, είναι ένα έργο που επίσης μπορεί και  πρέπει να αναλάβει η Ομογένεια.  Η Οργανωμένη ομογένεια, αλλά  και οι απλοί ομογενείς. Ο κάθε ένας στον στενό και τον ευρύτερο επαγγελματικό ή κοινωνικό του κύκλο πρέπει να γίνει κήρυκας των θυσιών που αυτή την ώρα υποβάλεται ο κάθε Έλληνας πολίτης. Μην αφήνουμε άλλο τις εντυπώσεις να κυριαρχούν επί της ουσίας. Ούτε να επιτρέπουμε (ή και να ρέπουμε σε) εύκολους αφορισμούς του τύπου «τεμπέληδες οι Έλληνες, διεφθαρμένοι οι πολιτικοί».

Δεν είναι οι Έλληνες χειρότεροι του μέσου όρου των άλλων λαών.  Ούτε οι πολιτικοί. Επίτηδες κάποιοι στρέφουν την προσοχή σ΄αυτό για να μην ψάχνουμε άλλα πράγματα, όπως π.χ. το ποιοί  έβαλαν  τις Τράπεζες  να υποθηκεύσουν το μέλλον των Ελλήνων υπερχρεώνοντάς τους  με δάνεια, ακόμη και για να κάνουν δώρα ή να παίζουν στο Χρηματιστήριο!

Στο ποιοί μοίραζαν τηλεφωνικά επιταγές με εγκεκριμένα δάνεια τα οποία κανείς δεν ζήτησε και για τα οποία καμία αίτηση δεν υποβλήθηκε από κανενάν ποτέ. Και που, αν αρνιώσουν στην τηλεφωνική πρόσκληση, ο υπάλληλος της τραπέζης θύμωνε! «Είστε καλά κύριε, σας προσφέρουμε μετρητά και σεις αρνείστε;»

Αυτά δεν έγιναν τυχαία. Τα αυτοκίνητα (και μάλιστα και τα πανάκριβα) τα παίρναμε σε «συσκευασία δώρου», χωρίς να δώσουμε ούτε ένα ευρώ! Ούτε αυτό έγινε τυχαία.

Κάποιοι –και εκτός Ελλάδος- δούλεψαν με σύστημα για να υπερχρεώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως κάποιοι άλλοι (;) δούλεψαν προηγουμένως για να περάσουν τα χρήματα των πολλών στις τσέπες των λίγων μέσα από τη φούσκα του Χρηματιστηρίου!

Πρώτα μας φτώχυναν, ύστερα μας υπερχρέωσαν και, στο τέλος, μας χρεωκόπησαν! Αυτή είναι η αλήθεια.

Και αυτήν την αλήθεια πρέπει οι ομογενείς όπου κι αν βρίσκονται να την υπερασπίζονται και να την διαδίδουν.

Πρέπει, όμως, οι ομογενείς να κάνουν και κάτι άλλο. Πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν ρότα. Πρέπει να αρχίσουμε ο ένας ομογενής να υποστηρίζει τον άλλο. Και όχι να θέλουμε να του βγάλουμε το μάτι… Η ισχύς είναι εν τη ενώσει και αλλιώς δεν μπορεί να γίνει.

Μόνο εάν αλληλοϋποστηριζόμαστε, αν η επιτυχία του ενός γίνει  αντικείμενο μίμησης και όχι ζηλοφθονίας για τον άλλο, μόνο τότε έχουμε ελπίδες να αποκτήσουμε δύναμη ίση με το μέγεθος του αριθμού των αποδήμων.

Η Ελλάδα  χρειάζεται την Ομογένεια. Και η Ομογένεια χρειάζεται την Ελλάδα. Το δένδρο όταν χάσει τις ρίζες του, ξεριζώνεται.  Ξεραίνεται. Και στο τέλος το πετάνε.

Κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες  που θέλουν να παίρνετε αποστάσεις από  την γενέτειρα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Απομονώστε όσους για ίδιον όφελος προσπαθούν να σηκώσουν εμπόδια στις σχέσεις με την πατρίδα.  Σας θέλουν απομονωμένους για να σας εκμεταλλεύονται ευκολότερα!