Παραλίγο πατατράκ με Νταβούτογλου – Ευτυχώς ήταν … λάθος!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα λάθος στη μετάφραση των όσων απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου στον Έλληνα Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, λίγο έλλειψε να τινάξει στον αέρα όλη την επίσκεψη και να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο! Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για “ελεύθερο Αιγαίο” και θεωρήθηκε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το έθεμα έλαβε ακαριαία εκρηξκτικές διαστάσεις στο διαδίκτυο και ο κ. Μεϊμαράκης υποχρε΄’ωθηκε να ζητήσει επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών.  Τελικά η φράση έγινε: “Είναι και δική μας επιθυμία είναι το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία”.

Το θέμα έλαβε έκταση και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια Έλλήνων και Το΄πυρκων δημοσιογράφων που περιμέναμε στην αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις των δύο Υπουργών.

Κασσετοφωνάκια βγήκαν από τις τσάντες, αντζέντες ανοίχτηκαν σε μιά προσπάθεια να δούμε τι επί λέξει είχε πει ο κάθε ένας εκ των δύο ανδρών. Και ενώ εμείς αναζητούσαμε την αλήθεια, στο ιντερνέτ φούντωσαν τα δημοσιεύματα περί “πρόκλησης του Νταβούτογλου μέσα στην Αθήνα”.

Μία συνάδελφος από την Τουρκία, με εξαιρετική γνώση των ελληνικών υποστήριζε ότι δεν άκουσε τον υπουργό της να κάνει λόγο για “ελεύθερο Αιγαίο”. Άλλος, Έλληνας συνάδελφος έλεγε ότι ο κ. Νταβούτογλου απλά απάντησε στην προσφώνηση του κ. Μεϊμαράκη που του έδωσε την μικρογραφία του σκάφους ¨για να ταξειδεύει ελεύθερα στο Αιγαίο”.

Μόνο όταν έφθασε η επίσημη μετάφραση, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.

Οι συζητήσεις

Κατά τα λοιπά, για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, η σχετική προετοιμασία θα γίνει από τώρα έως τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την «αλληλεγγύη» της Ελλάδας προς την Τουρκία, σε σχέση με την ένταση Άγκυρας – Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας: “Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των αραβικών λαών», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις», δήλωσε εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία, συνάντηση σε σχέση με την οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε κομμάτι της ίδιας ιστορίας και γεωγραφίας».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε μια από τις συναντήσεις του με έλληνες αξιωματούχους ο τούρκος   υπουργός Εξωτερικών εκστόμισε μια φράση η οποία προκάλεσε αναστάτωση. Ο Ευάγγελος Μειμαράκης, όταν τον υποδέχθηκε στο ελληνικό  κοινοβούλιο το πρωί, του έδωσε ένα συμβολικό δώρο… Ένα καράβι, αντίγραφο  από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σημειώνοντας πως απεικονίζει ένα  καράβι που κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε με νόημα… «εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», απάντηση που σχολιάστηκε από πολλούς ως μήνυμα της Άγκυρας κατά του καθορισμού Α.Ο.Ζ. από πλευράς Ελλάδας.
Θορυβημένος ο Ευάγγελος Μειμαράκης με τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, απέστειλε αίτημα στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με το ηχητικό της συνάντησης τους, ζητώντας να μεταφράσει αυτό τη συνομιλία των 2 αντρών.
Σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε κατά λέξη… «Είναι και δική μας επιθυμία είναι το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία».
Με άλλα λόγια προσάπτουν στον μεταφραστή που συνόδευε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι έκανε… ελεύθερη μετάφραση!

Με πρωθυπουργό
Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον Πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις ευχές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορά τους ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραθέτει γεύμα εργασίας στον τούρκο ομόλογό του.

Να σημειωθεί -όπως φαίνεται και στην φωτογραφία μας στηνη πρώτη σελίδα, ότι ο κ. Αβραμόπουλος έβαλε τον Τούρκο ομόλογό του να καθήσουν κάτω από ένα τεράστιο πίνακα που αναπαριστά τις νικηφόρες ναυμαχίες του Ελληνικού Στόλου!

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου ΥΠΕΞ Τουρκίας A. Davutogluμετά τη συνάντησή τους

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Καλημέρα σας.

Ξεκινώ καλωσορίζοντας στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu με τον οποίον πραγματικά είχαμε μία εποικοδομητική, φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, μετά βέβαια και από τη συνάντηση που είχε ο κύριος Davutoglu με τον Πρωθυπουργό.

Βασικό θέμα των συζητήσεών μας ήταν η πορεία της προετοιμασίας για τη σύγκληση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος – Τουρκίας.  Επαναβεβαιώσαμε με τον κύριο Davutoglu τη συνέχιση της διαδικασίας ελληνοτουρκικής συνεργασίας μέσω της προώθησης κοινών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς.  Στην ελληνοτουρκική συνεργασία κρύβονται μεγάλες δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.  Στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αναλάβει αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες.

Οι λαοί μας έχουν έλθει πλέον πιο κοντά χάρη στην ενίσχυση του τουρισμού και από τις δύο πλευρές.  Το πιλοτικό πρόγραμμα για τις θεωρήσεις που εφαρμόσαμε φέτος στα νησιά είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα και επιθυμία μας είναι να το επεκτείνουμε.  Άλλωστε από κοινού μπορούμε να προσελκύσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους τουρίστες ως δύο από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.  Αλλά και στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων, που αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και πρέπει να χαίρουν προστασίας, μπορούμε να αναζητήσουμε πεδία συνεργασίας.

Οι Κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, γιατί όσο καλύτερα γνωρίζονται οι λαοί τόσο περισσότερο στηρίζονται και ενθαρρύνονται οι πρωτοβουλίες των Κυβερνήσεων και όλα αυτά βέβαια μακριά από το λαϊκισμό και τις ακρότητες.

Στο κορυφαίο και ευαίσθητο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απασχολεί όχι μονάχα τις δύο χώρες μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.  Η Ελλάδα δίνει έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό τον τομέα, όχι μονάχα διμερώς αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συμφωνήσαμε με τον κύριο Davutoglu ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους και μάλιστα το μήνα Ιανουάριου προκειμένου να υπάρξει εν τω μεταξύ ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων.  Το Ανώτατο Συμβούλιο θα είναι ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  Θα γίνουν βέβαια και άλλες συναντήσεις στο επόμενο διάστημα σε υπηρεσιακό επίπεδο ώστε όταν πραγματοποιηθεί το επόμενο αυτό Συμβούλιο να έχουμε ήδη καταγράψει κάποια ακόμα θετικά αποτελέσματα.

Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.  Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα και ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και κρίσεως.  Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, το κάνουμε ήδη εδώ και αρκετό καιρό αφότου είχαμε τις πρώτες μας συναντήσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε άμεσα περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση.  Όλα αυτά βεβαίως κινδυνεύουν να παραμείνουν απλά ευχολόγια αν δεν έχουν ως βάση τους το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.  Και η Ελλάδα σταθερά πορεύεται με βάση τις δύο αυτές θεμελιώδεις αρχές.

Επαναδιατυπώσαμε την υποστήριξή μας στην προοπτική της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση βέβαια της εκπλήρωσης των απαραίτητων κριτηρίων και προϋποθέσεων που ισχύουν για όλους.  Είναι οπωσδήποτε μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.  Μία Τουρκία σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, που θα κάνει μαζί με όλους μας σταθερά βήματα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, προϋποθέτει βέβαια και τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.  Η επίλυση του Κυπριακού είναι κλειδί για να ανοίξει η πόρτα μίας νέας εποχής στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας και προϋπόθεση για την περιφερειακή ασφάλεια και την καλή γειτονία, προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.  Γι’ αυτό είμαστε εδώ και συζητούμε, για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, χωρίς να ξεχνούμε την ιστορία και να χαράξουμε ένα μέλλον ειρήνης για τους δύο λαούς μας.

Συζητήσαμε φυσικά και για τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη δραματική κατάσταση στη Συρία και την επικίνδυνη κλιμάκωση που παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα.  Η Ελλάδα το έκανε ήδη και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σήμερα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μονάχα πολιτική λύση μπορεί να δώσει διέξοδο στη συριακή κρίση, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό να εκφραστεί αυθεντικά για το μέλλον του.  Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση, γιατί ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης είναι υπαρκτός και η κλιμάκωση αυτής της κρίσης δεν απειλεί μονάχα τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας. Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους από όπου και αν εκπορεύεται, παραμένουμε δε προσηλωμένοι στη θέση μας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εξελίχθηκαν οι σημερινές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον κύριο Davutoglu και τους συνεργάτες του. Τέτοιες συναντήσεις θα γίνονται συχνά και αν κάποτε στο παρελθόν ήταν έκπληξη η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, από εδώ και πέρα θα είναι μία διαδικασία συνεχής, με πλήρη σεβασμό του ενός προς τον άλλον και με ένα και μόνο σκοπό, να ξεπεράσουμε το παρελθόν, να λυθούν τα προβλήματα και να εγκαινιαστεί μία καινούργια περίοδος ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτό επ’ ωφελεία ευρύτερα της περιοχής μας.

Κλείνοντας καλωσορίζω και πάλι τον Ahmet Davutoglu στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, τον ευχαριστώ για την ειλικρίνεια με την οποία διεξήχθησαν οι συνομιλίες μας, γιατί και αυτό στο απώτερο παρελθόν έλειπε. Θέλω να πιστεύω ότι και τα επόμενα βήματα θα οδηγήσουν προς το κοινό πλέον όραμα που κατευθύνει τις πολιτικές για μία γειτονιά που θα είναι παράδειγμα συνεργασίας και μία όαση ασφάλειας και φιλίας. Έχουμε ανοίξει ένα νέο κανάλι για να γνωριστούν καλύτερα οι δύο λαοί μας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, που νομίζω –και θα συμφωνήσετε μαζί μου– ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να εκπέμψουν αυτοί πλέον τα μηνύματα που οι Κυβερνήσεις πρέπει να αφουγκραστούν και να μετατρέψουν σε πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες και πράξεις.

Και πάλι τον ευχαριστώ και τον καλωσορίζω.

A. DAVUTOGLU:  Να ευχαριστήσω κι εγώ, αγαπητέ φίλε Δημήτρη Αβραμόπουλε.  Πρώτα από όλα, η πολύ θερμή υποδοχή είναι ένα δείγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας.  Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτή τη θερμότατη υποδοχή και αφού συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Βουλής, είχα την τιμή να συναντηθώ μαζί σας.  Πραγματικά, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για εμένα να ξαναβρώ έναν φίλο, πραγματικά φίλο, στο πρόσωπό σας εδώ, στην Αθήνα, στην Ελλάδα.  Νομίζω ότι οι προσωπικές και οι φιλικές σχέσεις ενέχουν μεγάλη σημασία για την καλή πορεία και τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  Πιστεύω ότι συναντήσεις όπως αυτές θα βαίνουν αυξανόμενες και πυκνότερες.

 

Πραγματικά μοιραζόμαστε κάποια κοινά οράματα.  Μπορεί να υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ένα κοινό όραμα στραμμένο προς το μέλλον, διότι όταν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση μπορούν να επιλυθούν πολλά, πάρα πολλά προβλήματα, και αυτή ήταν η διαπίστωσή μου τόσο στη συνάντησή μου με τον κύριο Πρωθυπουργό, τον κύριο Σαμαρά, όσο και με τον κύριο Αβραμόπουλο, με τον Υπουργό Εξωτερικών. Πραγματικά, στα πλαίσια αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να βρούμε τρόπους για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα όποια προβλήματα και τις όποιες διαφορές μπορεί να βιώνουμε σαν δύο κράτη.  Εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, ένα κοινό μέλλον σε ένα κοινό γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

Πραγματικά, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, να συνενώσουν τη δυναμική τους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία συνέργεια στην ευρύτερη περιοχή. Στην ουσία αυτή ήταν η αντίληψή μας όταν εγκαθιδρύαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  Εμείς σήμερα μιλήσαμε σε λεπτομέρειες για τη δεύτερη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Όπως όλοι γνωρίζετε είχαμε υπογράψει διάφορες, πολυάριθμες συμφωνίες, οι λεπτομέρειες για αυτές που θα υπογραφούν στη δεύτερη Σύνοδο θα επεξεργαστούν στην περίοδο από τώρα μέχρι και τις αρχές του 2013.

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών έχει φθάσει στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και νομίζω ότι ο στόχος των 10 δισεκατομμυρίων δεν είναι ανέφικτος.  Νομίζω ότι έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές, τόσο στον τομέα ενέργειας όσο και στον τομέα μεταφορών.  Τόσο οι θαλάσσιες όσο και οι σιδηροδρομικές μεταφορές πρέπει να ενισχυθούν, οι υπάρχουσες γραμμές και οι υπάρχουσες υποδομές θα πρέπει να βελτιωθούν.  Επίσης, στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, έχουμε αναπτύξει κάποια κοινά σχέδια και οι διευκολύνσεις που έχουν γίνει, που πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος περί θεώρησης διαβατηρίων, απέβη επωφελής και νομίζω ότι θα πρέπει να επεκτείνουμε αυτήν την πολιτική.

Εγώ θα ήθελα να μεταφέρω και ένα πολύ φιλικό μήνυμα ως προς την οικονομική κρίση που βιώνει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα.  Έχουμε εμπειρία οικονομικών κρίσεων.  Οι Έλληνες είναι ένας εργατικός λαός, ο οποίος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής κρίσης και νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει τόσο στην ευρωπαϊκή οικογένεια όσο και στη μεσογειακή.  Αυτό που εξέθεσα στον ομόλογό μου, στον κύριο Αβραμόπουλο, ήταν ότι η κρίση που βιώνει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή μοιάζει με ένα σεισμό, ένα σεισμό οικονομικής φύσης, και θα θέλαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι ο τουρκικός λαός είναι αλληλέγγυος, στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες τις οποίες διέρχεστε.  Πιστεύουμε ότι το μέλλον, το εποικοδομητικό μέλλον που ετοιμάζουμε, είναι μπροστά μας έτοιμο να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε προόδους, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά θέματα, κάποιες διαφορές, όπως οι διαφορές στο Αιγαίο, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με θετικές προσεγγίσεις και, επίσης, υπάρχει το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες από τουρκικής πλευράς και άκουσα από τον ομόλογό μου ότι υπάρχει μεγάλη, αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται σε αυτό και ότι αναγνωρίζονται και από ελληνικής πλευράς οι προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική Κυβέρνηση.

Εμείς, σήμερα, θα βρεθούμε με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από την Τουρκία, κάποιοι έχουν και τουρκική ιθαγένεια, θα βρεθώ σήμερα το απόγευμα μαζί τους και η συνάντηση αυτή θα έχει ένα συμβολισμό, ο οποίος είναι ότι θα πρέπει να ξαναβρεθούμε, να έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ένα κομμάτι μίας κοινής ιστορίας, μίας κοινής γεωγραφίας.  Θα πρέπει, νομίζω, μέσα σε αυτά τα πλαίσια και μέσα σε αυτήν την προοπτική, να μπορέσουμε πραγματικά στο μέλλον να επιλύσουμε πολλές από τις διαφορές μας στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απαλλαγής θεώρησης διαβατηρίου, έχουμε κάνει κάποιες συνομιλίες, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τις προσπάθειές της για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει σε κάποια ευρωπαϊκά θέματα, στην ευρωπαϊκή οικονομία και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερη αντίληψη και βαθύτερη αντίληψη για το ποια είναι η χώρα με την οποία γειτονεύει, πολύ περισσότερο και από την Ευρώπη και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω. Ως προς τις σχέσεις μας με τη Συρία, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και το πολύ θετικό αποτέλεσμα και η στήριξη που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη προς την Τουρκία στο θέμα των διενέξεων με τη Συρία οφείλεται, εν μέρει, και στις προσπάθειες και στη στήριξη  της Ελλάδας.

Τα θέματα της Μέσης Ανατολής, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, τα θέματα των σχέσεων μας με τη Συρία είναι θέματα στα οποία αναφερθήκαμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, είναι θέματα που επηρεάζουν αμφότερους. Εμείς, ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε τη στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των λαών των αραβικών χωρών.

Στην Άγκυρα και στην Αθήνα υπάρχουν δύο φίλες Κυβερνήσεις.  Υπάρχουν δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι συνδέονται με μία φιλία.  Την τελευταία φορά που μιλήσαμε τηλεφωνικά ήταν κατά την επίσκεψή του, ως Υπουργού Άμυνας, στην Αδριανούπολη.  Είχαμε μία τηλεφωνική συνομιλία και στο τηλέφωνο μπορέσαμε να ανταλλάξουμε χαιρετισμούς, μπόρεσα να του στείλω κάποια γλυκά, εν ολίγοις μας συνδέει κάτι περισσότερο από απλή φιλία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.