Υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στο Ευρώ Ολάντ-Ραχόι

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντήθηκαν  την Τετάρτη στο Παρίσι στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να τονίσουν… την ομοφωνία τους σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως η εποπτεία των τραπεζών.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν που έδωσαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Ολάντ και Ραχόι τόνισαν την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδαςστο ευρώ ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη εξεύρεσης οριστικής λύσης έως το τέλος του έτους.
«Ισπανία και τη Γαλλία έχουμε την ίδια θέση για τα ραντεβού που μας περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος και εξήγησε ότι μεγάλη προτεραιότητα και για τους δύο είναι «να προχωρήσει, κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, όσο αυτό είναι δυνατό, η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη».
«Θα πρέπει επίσης να βρούμε λύση για την Ελλάδα αμέσως μόλις παραλάβουμε την έκθεση της τρόϊκας. Εφόσον η Ελλάδα επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση, Γαλλίας και Ισπανίας, να παραμείνει στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Φρ. Ολάντ.
«Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε και ο Μαριάνο Ραχόϊ. «Όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε.
Ο Ολάντ υποδέχτηκε τον Ραχόι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων περίπου στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ενώ συναντήσεις μεταξύ μελών των κυβερνήσεων των δύο χωρών πραγματοποιούνται στα διάφορα υπουργεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Οι αξιωματούχοι παρίστανται στο γεύμα εργασίας που παρατίθεται στα Ηλύσια, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου και του Ισπανού πρωθυπουργού.