Σοφές κουβέντες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καλύτερα «διαπιστευτήρια» από αυτά που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε στην απανταχού ελληνική Ομογένεια κανείς δεν μπορούσε να δώσει. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποτελούν ύμνο στον Απόδημο Έλληνα. Ο κ. Σαμαράς είπε σοφές κουβέντες.

Έναν Ύμνο σύντομο μεν, δυναμικό δε.  «Είμαστε ένας εργατικός και ταλαντούχος λαός – και είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο: Κοιτάξτε τους Έλληνες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Γερμανία και σε όλο τον κόσμο. Βρίσκονται παντού και είναι παντού επιτυχημένοι. Το DNA είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση της χώρας μας», είπε ο κ. Σαμαράς.

Μόλις χθες σημειώναμε από τούτη τη θέση ότι «η Ελλάδα  χρειάζεται την Ομογένεια. Και η Ομογένεια χρειάζεται την Ελλάδα» και η επιβεβαίωση ήλθε από τα επισημότερα ελληνικά χείλη. Πράγματι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είναι επιτυχημένοι. Όχι κατ΄ ανάγκην πλούσιοι,. Αλλά επιτυχημένοι ως οικογενειάρχες, ως επιστήμονες, ως έμποροι, ως επιχειρηματίες, ως καλλιτέχνες, ως πολιτικοί. Πολλοί από αυτούς έγιναν και πλούσιοι. Λιγότεροι, έγιναν πολυεκατομμυριούχοι.

Οι ομογενείς, λοιπόν, δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας. Δείχνουν, όμως, και τις δυνατότητες του ελληνικού μυαλού, δίχως αυτό να είναι εθνικιστικό.

Άρα, αρκεί ο Έλληνας να αποφασίσει να δουλέψει για να  θριαμβεύσει; Όχι ακριβώς. Χρειάζεται, επίσης, (όπως και χθες σημειώναμε) να βρει και τις κατάλληλες υποδομές. Να βρει οργάνωση. Να βρει κανόνες.

Αλλά αυτά τα τελευταία είναι που εξέλειπαν, δυστυχώς από τη γενέτειρα. Γι αυτό, παρά το ότι τα ελληνικά μυαλά εξακολουθούν να  παραμένουν στην γενέτειρα, δεν έχουν το απαιτούμενο πλαίσιο για να μπορέσουν να δράσουν, να αναπτύξουν και να καταπλήξουν…

Εδώ είναι η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, φυσικά και της κάθε κυβέρνησής της. Να φτιάξει πρώτα, να εγκαθιδρύσει έπειτα και να μονιμοποιήσει ύστερα κανόνες, θεσμούς και νόμους σταθερούς στο χρόνο, ανθεκτικούς στις πιέσεις και αμετακίνητους προς πάσα κατεύθυνση.

Όταν μπορέσουμε αυτό να πετύχουμε, θα έχουμε κάνει το πρώτο μέγα βήμα στην επιτυχία. Δεν αποτελούν, όπως σωστά είπε και ο Πρωθυπουργός, οι ομογενείς ξεχωριστή πάστα.  Το τρίπτυχο, όμως,  ευταξία, εργατικότητα και ευνομία αποδίδει τα μέγιστα αγαθά.

Είναι αλήθεια ότι τελευταία γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να σοβαρευτεί και το ελληνικό κράτος. Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά. Όταν ο νόμος θα εξετάζει μόνον το τι και όχι το ποιος, τότε θα έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης από την τριτοκοσμική στην αναπτυγμένη χώρα.

Τότε, και επενδύσεις θα  έρθουν, και τουρίστες με γεμάτο πορτοφόλι θα εισρεύσουν και μέρες καλύτερες θα δούμε.

Ας μην αυταπατάται κανείς.  Η τρικομματική κυβέρνηση, είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος.