Η λύση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

 

Την δική της πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα καταθέτει η Αυστραλή δικηγόρος Kathryn-Magnolia Feeley σε ένα βιβλίο της που θα παρουσιαστεί την Κυριακή στην Καμπέρα.

Η συγγραφέας ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν ασχοληθεί με τη νομική ήταν αρχαιολόγος και εργάστηκε στην Ελλάδα. Ως δικηγόρος εργάστηκε ιδιαίτερα και για απόδοση δικαιοσύνης στους Αυστραλούς ιθαγενείς.

Τίτλος του βιβλίου της στην αγγλική είναι: «How The Greeks Can Get Their Marbles Back- the legal argument for the return of the Parthenon Marbles to Greece». Η συγγραφέας υποστηρίζει πως η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα Γλυπτά για καθαρά «πολιτιστικούς λόγους».

Μια τέτοια χειρονομία», λέει, «θα έκανε άνω-κάτω τα μουσεία όλου του κόσμου».

Για καθαρά νομικούς λόγους, συνεχίζει, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα επιχειρήματα περί πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά να υποστηριχθεί ότι τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα και πνευματικά-για την ακρίβεια θρησκευτικά- με τους Έλληνες.

«Με το επιχείρημα αυτό Αυστραλοί Αβορίγινες, Νεοζηλανδοί Μαορί και Βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι κατόρθωσαν να πάρουν πίσω θησαυρούς τους» τονίζει.

Στο βιβλίο της, η Kathryn-Magnolia Feeley εξηγεί αναλυτικά πως Έλληνες υπήκοοι που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διεκδικήσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών επικαλούμενοι το δικό της επιχείρημα και εκφράζει την βεβαιότητά της πως θα κερδίσουν. Περιγράφει δε με λεπτομέρειες και νομικά επιχειρήματα την όλη διαδικασία.

OnAlert.gr