Ο σεβασμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η άποψη ότι ο Απόδημος Ελληνισμός δεν αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο για την Ελλάδα, δεν έχει, ευτυχώς, πολλούς υποστηρικτές. Θα όφειλε να έχει κανέναν, αλλά το να υπάρχουν και κάποιοι –ελάχιστοι- που διατυπώνουν αντίθετη από την κρατούσα άποψη, δεν είναι δα και του θανατά.

Όταν, όμως, αυτοί οι «κάποιοι» έχουν θέση και λόγο δημόσιο, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Έως και επικίνδυνα.

Εξηγούμαστε: Λίγος περισσότερος σεβασμός για την ομογένεια δεν θα έβλαπτε, αντίθετα θα ωφελούσε.

Αν ο απόδημος Ελληνισμός πρόσφερε στην γενέτειρα ή όχι, υπάρχουν πλείστα όσα στοιχεία και ντοκουμέντα: κτιρίων, ιδρυμάτων, μνημείων, νοσοκομείων, ευαγών ιδρυμάτων,  σχολείων, γηροκομείων, δρόμων, πλατειών, εκκλησιών ακόμη και φυλακών, που καταμαρτυρούν την αλήθεια.

Αν ο απόδημος ελληνισμός βόηθησε σε κάθε κρίσιμη στιγμή της πατρίδας, υπάρχουν αυθεντικές μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν.

Αν ο απόδημος ελληνισμός συνεισέφερε υλικά, ηθικά, κοινωνικά, επιστημονικά και πολιτικά σε κάθε μεγάλη δοκιμασία της γενέτειρας, επίσης υπάρχουν ιστορικά αδιάβλητα στοιχεία που το ομολογούν.

Αν ο απόδημος Ελληνισμός θεωρείται από ορισμένους ότι στην παρούσα οικονομική κρίση δεν έστερξε να βοηθήσει αποτελεσματικά την πατρίδα, τα αίτια γι αυτό να αναζητηθούν στο μητροπολιτικό κέντρο και στην γενικότερη ακαταστασία και ανοργανωσιά που το χαρακτηρίζει.

Η Ομογένεια ανέδειξε διαχρονικά κολοσσιαίες προσωπικότητες  που άφησαν ανεξίτηλο το ευεργετικό τους στίγμα στην γενέτειρα.

Δεν θα ήταν η Ελλάδα αυτή που αναδείχθηκε και δεν θα παρουσίαζε την πρόοδο που κατέγραψε τα χρόνια πριν την κρίση, αν απουσίαζε το ενδιαφέρον, η φροντίδα και η μέριμνα των ξενιτεμένων για την οικογένεια, το χωριό, τη γενέτειρα.

Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο, αυτή την ώρα. Θεωρούμε κρίσιμο, όμως, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταχθεί από την πολιτεία να την υπηρετούν, να την υπολήπτονται και να την σέβονται.

Αν η γενέτειρα είχε την οργανωτική δομή που έπρεπε να έχει, τότε και την ανεκτίμητη περιουσία – κληροδοτήματα που υπάρχουν διάσπαρτα ανά την οικουμένη θα αξιοποιούσε υπέρ του ελληνικού κράτους,  που είναι και ο τελικός τους κληρονόμος, και το ενδιαφέρον των ομογενών για την πατρίδα θα κρατούσε αδιάπτωτο και  ανθρώπους με όραμα για την ομογένεια θα επιστράτευε ώστε όλα να εξελίσσονταν τελειότερα!

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι σε σπουδαιότητα: Το αμερικανικό Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων κατά της Τουρκίας το 1974 (για όσους γνωρίζουν) χωρίς  ΣΑΕ το πετύχαμε!   Όπως θα είχαμε εξασφαλίσει και την μη αναγνώριση των Σκοπίων με συνθετικό που περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έσπευδε να το εκχωρήσει, το 1993!..