Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Οκτωβρίου 2012

 

Θέματα που αφορούν τις προτάσεις της Τρόικας καθώς και τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο μέσα από συνεντεύξεις και αναλύσεις. Προβάλλεται επίσης η αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τα κόμματα για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στην Τρόικα, έρευνα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που δείχνει υπεροχή του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, έρευνα για τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα καθώς και άλλα.
Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Τα τρία σενάρια και το κόστος της αδράνειας» και γράφει ότι αυτά είναι η ταχεία λύση με συμφωνία που επικυρώνεται από το Eurogroup του Νοεμβρίου, με ομαδική λύση, η οποία θα σημαίνει επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ταυτοχρόνως με το ελληνικό και το ισπανικό και τρίτο, η μικροκομματική λύση, βάσει της οποίας η κυπριακή κυβέρνηση κωλυσιεργεί και αφήνει την υπογραφή του μνημονίου στην κυβέρνηση που θα αναδεχθεί στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε ‘προεδρικό ψέμα…αξίας 4,5 δις. ευρώ», και εξηγά πώς επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες του Α. Βγενόπουλου για τη Λαϊκή, παραπλανώντας για τις αλήθειες. Αναφέρεται επίσης σε θαλάσσιες βόλτες του Δ. Χριστόφια με το σκάφος του υπασπιστή του.
«Η Σημερινή» κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Αδειάζει η κλεψύδρα» γράφει ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και μαζί με αυτά, το ρευστό του κράτους. Αρχίζει εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων για κατάληξη σε συμφωνία με την Τρόικα και αγώνας δρόμου για να προλάβει η κυβέρνηση το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν από 17,02%-36,30%. Σε άλλη στήλη, η «Σ» αναφέρει ότι πολύ κρίσιμη για το εσωτερικό μέτωπο και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο το κάθε κόμμα θα «συμπεριφερθεί» έναντι του διαμορφωμένου Μνημονίου, θα είναι η αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο  1 δις. ευρώ οι ανάγκες του 2012» αναφέρεται σε συνέντευξη στον «Φ» του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ο οποίος είπε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι ευτυχής να υπογράψει ένα μνημόνιο που θα μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά θα υπογράψει λόγω της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε συνέντευξη του Γιώργου Βασιλείου ο οποίος είπε ότι χρειαζόμαστε και Σχέδιο Β, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χρόνος εξαντλείται. Γράφει σε άλλη στήλη ότι εννιά χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, έχουν καταγραφεί 21 εκατομμύρια διελεύσεις από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και αντίστροφα.
Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δίνουμε προοπτική και ελπίδα» αναφέρεται σε συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι με σκληρή δουλειά και προσωπική επαφή το ΑΚΕΛ μπορεί να κερδίσει και αυτές τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο, παραχωρώντας 51 οικόπεδα αυτοστέγασης στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού, Μπασάμ Σαλχί, ο μόνος δρόμος των Παλαιστινίων είναι η αναγνώριση στα Ηνωμένα Εθνη.
Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η τρόικα πρέπει να εξετάσει το χάλι των υποθηκών» και αναφέρει ότι σύμφωνα με το Cyprus Property Action Group η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει κατεπείγοντος το θέμα του φιάσκο των τίτλων ιδιοκτησίας στις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Αναφέρεται στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Πέγειας για τον μεγάλο αριθμό αντενών για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, λέγοντας ότι είναι επιβλαβείς στην υγεία των κατοίκων οι οποίοι απειλούν ότι θα πάρουν μέτρα, περιλαμβανομένου κλείσιμο δρόμων. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα  ICOSTACY, αντικείμενο του οποίου είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης 20 επιλεγμένων ειδών πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους, σε 14 περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της Κύπρου.
Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ολοι σημειωτόν, αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα, προηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης με 36% και ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 19% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 17%. Τα ποσοστά του Γ. Λιλλήκα είναι μειωμένα, παρά την αύξηση της συσπείρωσης της ΕΔΕΚ. Η απαισιοδοξία των πολιτών έφθασε τα 94% ενώ 90% δεν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι εκτός κυβερνητικής πλεύσης είναι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αφού αξιοσημείωτη ήταν η απουσία του από την Κύπρο την ώρα που το Υπουργικό ολοκλήρωνε τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα. Γράφει επίσης ότι η Λαϊκή αποτάθηκε σε μεγάλο νομικό οίκο για ακύρωση της συμφωνίας με την Εγνάτια.
Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Στα χέρια του Αττίλα» γράφει ότι οι βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας έπεσαν στα χέρια των Τούρκων μαζί με τον εξοπλισμό των τριών αστυνομικών που συνελήφθηκαν στη Λουρουτζίνα. Οι Τούρκοι πήραν τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έκδοσης εξώδικων προστίμων και ελέγχου στοιχείων και απόκτησαν πρόσβαση στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αναφέρει επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπόσχεται αντιστροφή πορείας και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος. Γράφει σε άλλο θέμα ότι σάλος έχει δημιουργηθεί για το διορισμό προέδρου της Επιτροπής Διεύρυνσης Αεροπορικών Ατυχημάτων.