Η πορεία του μεγιστάνα από το μηδέν στο απόγειο και πάλι πίσω

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση ακινήτων «Μπάμπης Βωβός», η οποία έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της καθυστέρησης της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στον Βοτανικόστο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού.

Η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» που μεσουράνησε στο χώρο των ακινήτων κυρίως την περασμένη δεκαετία προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις σχεδόν 300 εργαζομένων της αλλά και σε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99, η οποία τελικώς δεν έγινε δεκτή.
«Η εταιρεία υπήρξε από συστάσεώς της και επί σειρά δεκαετιών κερδοφόρα, μέχρι και την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το έτος 2008 και την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους 2009, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της οικοδόμησης εμπορικού κέντρου συμφερόντων της στην περιοχή του Βοτανικού» ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Βωβού.
Ωστόσο, εκτός του ζητήματος της Ανάπλασης η εταιρεία είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους υπαλλήλους της με στόχο να καταβάλλει μισθούς και δεδουλευμένα σε 18 δόσεις, αλλά δεν έχει φανεί συνεπής σε αυτή την υποχρέωση με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βάλουν σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα της επιχείρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστροφης πορείας που ακολουθεί η αγορά real estate αποτελεί η καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την Μedia Markt τον Νοέμβριο του 2011 για κατάστημα του ομίλου στο Π. Φάληρο. Η Γερμανική αλυσίδα, επικαλέστηκε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και η ελληνική εταιρεία απάντησε με εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην μητρική της εταιρεία στην Γερμανία. Παρόλα αυτά, η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» αποδίδει όλες τις δυσάρεστες εξελίξεις στο έργο της Ανάπλασης στο Βοτανικό και ο άλλοτε ισχυρός ανήρ του real estate μοιάζει πλέον ευάλωτος.
Για αυτό το λόγο, ο κ. Μπάμπης Βωβός βρίσκεται από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα στο γραφείο του, συνεπής στη συνήθεια να προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα της επιχείρησης του. Η πορεία του μεγιστάνα από το μηδέν στο απόγειο και πάλι πίσω… Η μοίρα τον είχε υπολογίσει για αγροφύλακα, αλλά ο κ. Βωβός χάραξε τη δική του πορεία ερχόμενος σε σύγκρουση με τη θέληση του πατέρα του. Πετυχαίνει στις εξετάσεις για το Πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στο πλαίσιο της άσκησής του εργάστηκε για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίστηκε με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων. Κοσμοπολίτης γαρ ταξιδεύει συχνά στις ΗΠΑ, όπου αποκτά εμμονή με το γυαλί στα κτίρια και το κάνει μόδα στην Ελλάδα αλλά και σήμα κατατεθέν του. Στις αρχές της Μεταπολίτευσης στήνει επιτέλους τη δική του εταιρεία, την Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική. Σε μια περίοδο όπου κεντρικός πυρήνας όλων των διοικητικών υπηρεσιών ήταν το Σύνταγμα ο κ. Βωβός αρχίζει να κτίζει στη λεωφόρο Κηφισιάς. Η σχέση του με τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Π.Τζανίκο θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης και θα ανοίξει τον κύκλο προσφυγών στο ΣτΕ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν έως σήμερα. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης μετέτρεψε την εταιρία σε αυτοκρατορία, τόσο που κάποιοι αποκαλούν «Βωβούπολη» ή «Βωβοκιστάν» την λεωφόρο Κηφισίας. Δεν παρέλειπε να τοποθετεί ταμπέλες με την επωνυμία της εταιρείας στα κτίρια του, παρακαταθήκη που μάλλον θα μοιάζει με καλή ανάμνηση αν η εταιρεία σήμερα συνεχίσει να κινείται με μαθηματική ακρίβεια προς την πτώχευση. Το ακριβό lifestyle της οικογένειας που αποτελεί παρελθόν Έχοντας τρία παιδιά, ο κ. Βωβός συμβιβάστηκε μετά δυσκολίας ότι μόνον η μία του κόρη, η Ναταλί, θα ακολουθούσε τα επιχειρηματικά του βήματα και θα κρατούσε τα ηνία της εταιρίας. Τα άλλα δύο παιδιά του, η Άντα Βωβού και ο Άρης Βωβός φαίνεται να είναι επιρρεπείς στα παραστρατήματα… εκτός εταιρίας και να προτιμούν ένα ακριβό lifestyle ακόμα και στις αρχές της κρίσης. Ο Άρης Βωβός, είναι ο bon viveur της οικογένειας. Δεν δυσκολεύεται να νοικιάσει ιδιωτικό αεροπλάνο για να ταξιδέψει για μία ημέρα ως το Λας Βέγκας. Συχνός θαμώνας νυχτερινών κέντρων, ήταν γνωστός στους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων για τα  παχυλά πουρμπουάρ και τους υπέρογκους λογαριασμούς σε λουλούδια. Καλοκαιρινές διακοπές με ιδιόκτητο σκάφος στο Ιόνιο και την Ιταλία, αλλά και μια υπερπολυτελής οικία, που μοιάζει με πραγματικό παλάτι, στο Κεφαλάρι είναι οι «επενδύσεις» του Άρη Βωβού.
Ωστόσο, η επίδοσή του στα ράλι αυτοκινήτου είναι και η αιτία για την αναγνωρισιμότητα του μιας κει είναι ένας  από τους γρηγορότερους έλληνες οδηγούς ράλι με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Μάλιστα, στους λάτρεις των αυτοκινήτων έχει μείνει αλησμόνητος ως ο πρώτος Έλληνας που αγόρασε Porsche Carrera GT.  Το τελευταίο διάστημα που τα οικονομικά της εταιρείας περισσότερο άλλαξαν δείχνει περισσότερο συνεπής στις απαιτήσεις της θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία του πατέρα του περνώντας αρκετές ώρες στο γραφείο, αλλά και αφήνοντας πίσω του τις… σπατάλες. Η Αντα Βωβού έχει να επιδείξει επίσης έναν προκλητικό τρόπο ζωής  δίνοντας υπέρογκα ποσά κάθε μήνα για τις επώνυμες αγορές της στη Ρώμη. Ο γάμος, αλλά και ο χωρισμός  της με τον πλαστικό χειρουργό κ. Μπουκουβάλα είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Σήμερα, δείχνει πιο κατασταλαγμένη ενώ έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με εντυπωσιακές αναλογίες, η Αντα έχει κάνει αποκαλυπτικές ημίγυμνες  φωτογραφίσεις κατά το παρελθόν, ενώ η σχέση της με την εταιρία του πατέρα της παραμένει μέχρι σήμερα μόνον εξ όψεως των κτιρίων που φέρουν το επώνυμο της οικογένειας.
Αναστασία Γαλάνη
Από το Newpost.gr