Η πρώτη Αφρικανική περιοδεία του Ολαντ

Την πρώτη του αφρικανική περιοδεία πραγματοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έφτασε το πρωί του Σαββάτου στην Κινσάσα προερχόμενος από το Ντακάρ.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Λ.Δ. Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως η ελευθερία του λόγου, ή η μέσω της άσκησης του δικαιώματος ψήφου εναλλαγή στην πολιτική εξουσία, θα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Τα γαλλόφωνα κράτη, φιλοδοξούν να υπηρετούν τις ελευθερίες».
Μάλιστα, ο πρόεδρος Ολάντ επέμεινε να κάνει ο ίδιος τα επίσημα εγκαίνια του νεόδμητου χώρου των πολυμέσων στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Κινσάσα, στον οποίο δόθηκε η επωνυμία «Φλοριμπέρ Τσεμπέγια», προς τιμήν του δολοφονημένου αγωνιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα σήμερα, δυστυχώς, βιώνουμε απαράδεκτες πραγματικότητες» επισήμανε στην ομιλία για τα εγκαίνια.
Ο Γάλλος πρόεδρος αφίχθη αεροπορικώς στην Κινσάσα το πρωί του Σαββάτου, προερχόμενος από το Ντακάρ. Η επίσκεψή του στην Κινσάσα θα έχει σύντομη διάρκεια.
Από το Παρίσι, πριν αρχίσει την αφρικανική περιοδεία, ο πρόεδρος Ολάντ θέλησε με δηλώσεις του, να αποσαφηνίσει ότι σε καμία περίπτωση η επίσκεψή του στην Κινσάσα δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως «μια προσωπική αποδοχή του πολυσυζητημένου καθεστώτος Καμπίλα».
Επίσης, προκειμένου να καταστεί φανερή η προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ολάντ είχε στην Κινσάσα διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αλλά και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό