Οι Βρυξέλλες τρώνε… ελληνικά!

http://newpost.gr/post/160970/oi-vrykselles-trone-ellinika-ektenes-fotoreportaz/
Ελλάδα «μυρίζει» κυριολεκτικά στο κέντρο των Βρυξελλών, αφού δίπλα ακριβώς από τη Μεγάλη Πλατεία (Grande Place) της πρωτεύουσας της Ευρώπης και του Βελγίου, υπάρχει ένας δρόμος γεμάτος από ελληνικά εστιατόρια.
Ένα στενό πριν από την επιβλητική πλατεία, στην Rue de Marche aux Fromages (στα γαλλικά) ή Kaashmarkt (στα φλαμανδικά) μπορεί κανείς να συναντήσει την… Αθήνα, την Πλάκα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη.  Πρόκειται για καταστήματα που προσφέρουν το κλασικό ελληνικό σουβλάκι, ενώ λίγο πιο δίπλα, στον κάθετο δρόμο της «οδού τυροπωλείων» (όπως μεταφράζονται στα ελληνικά τα ονόματα της οδού) υπάρχει το Restaurant Le Grec («Εστιατόριο ο Έλληνας»), σε ένα σημείο-πέρασμα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, που χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητα και τη φιλοξενία πολλών και διαφορετικών κουζινών του κόσμου.
Πώς όμως έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό τα καταστήματα αυτά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Το newpost.gr έκανε βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια των Βρυξελλών και μίλησε με έλληνες μαγαζάτορες του «ελληνικού» δρόμου.  Ο Γιάννης Ράπτης, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Mykonos και Santorini βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα από εδώ και 24 χρόνια, από το 1988, χρονιά κατά την οποία άνοιξε την επιχείρησή του με τα πρώτα μαγαζιά του δρόμου αυτού να έχουν ήδη λειτουργήσει 8-9 χρόνια νωρίτερα. Όσο για την κατάσταση σήμερα; «Η κρίση υπάρχει και εδώ» τονίζει ο έλληνας επιχειρηματίας, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν 11 ελληνικά μαγαζιά, ενώ τώρα έχουν μειωθεί στα 6-7. Για την κρίση που χτυπά και το Βέλγιο μίλησε και ο Κωστής Καραθανάσης, ιδιοκτήτης εδώ και 8,5 χρόνια του καταστήματος Thessaloniki – Chez Sakis.
Για το πώς αντιδρούν οι επισκέπτες (Βέλγοι και μη) ενώπιον της ελληνικής εθνικότητας, ο κ. Ράπτης ανέφερε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε «καλύτερα να τα δώσω σε εσένα τα λεφτά που είσαι Έλληνας, παρά σε άλλους» ενώ δεν λείπει και το χιούμορ, με έναν πελάτη να ρωτάει τον έλληνα επιχειρηματία αν… δήλωσε την πισίνα!
Για τη σχετική πλάκα που κάνουν οι πελάτες μίλησε και ο κ. Καραθανάσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι γενικά «ο Βέλγος αγαπάει τον Έλληνα», ενώ την ίδια ώρα ακούγονται δυνατά ελληνικά τραγούδια έξω από το μαγαζί του.
Και οι δύο πάντως μίλησαν για μειωμένη πελατεία, με τον κ. Ράπτη να κάνει λόγο για «νεκρές» μέρες πλέον, σε αντίθεση με παλιότερες εποχές. Καιροί δύσκολοι ακόμα και για τις λαμπερές Βρυξέλλες, πόσο μάλλον για τους Έλληνες που δουλεύουν σε αυτές…
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Από το Newpost.gr

Σχετικές φωτογραφίες:

belgio90.jpgbelgio87.jpgbruselsbelgio.jpgbruselsnewpost.jpgmykonosbrusels.jpg