Βαδίζοντας σε ιερά μονοπάτια, της Ιωάννας Μπέτση για την ΡΗΡ

Ιωάννα Μπέτση,

Για την ΡΗΡ

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων βράχων που υψώνονται έξω από τα Τρίκαλα, πάνω από τη γαλήνια κοιλάδα της Καλαμπάκας.

Το όνομά τους το πήραν από τον καλόγερο της μονής του Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε “Μετέωρο” τον πλατύ βράχο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων βρίσκονται χτισμένα στις κορυφές των βράχων και αποτελούν σήμερα το δεύτερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα ύστερα από το Άγιον Όρος.

Λόγω της μορφολογίας τους, τα Μετέωρα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πρόσφεραν καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού μας, καθώς και σημαντικά έργα τέχνης. Πολλά όμως από τα μοναστήρια λεηλατήθηκαν.

Στη δεκαετία του 1920, λαξεύτηκαν σήραγγες στους βράχους, κάνοντας τις μονές προσβάσιμες.

Η επικοινωνία και ο ανεφοδιασμός γινόταν με ανεμόσκαλες, σχοινιά, τροχαλίες και καλάθια, περνώντας τα χρόνια φτιάχτηκαν δρόμοι, που έκαναν πιο εύκολη τη ζωή των μοναχών.

Σήμερα τα Μετέωρα μαζί με τα έξι μοναστήρια, αποτελούν την Κληρονομιά του τόπου μας που όλοι μας πρέπει να επισκεφθούμε.

Είναι το ιδανικότερο μέρος της Κεντρικής Ελλάδας για να πραγματοποιήσετε μια εκδρομή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο.

Άλλωστε, μία επίσκεψη στους θεόρατους βράχους που δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από τη Θεσσαλία, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε “κοντά στο Θεό”.