Τέλος στην πλάνη των ηρώων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες  ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν πράγματι  δραματικά. Όχι γιατί ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την κούραση, το βάρος της ευθύνης και την αγωνία για την έκβαση.

Το δραματικό στοιχείο, ίδια όπως και στην Αρχαία Τραγωδία, ήταν η πλάνη των ηρώων και η αυθεντία του κοινού.  Αυτό ακριβώς ανέδειξε ο κ. Σαμαράς με την φράση «η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της».

Μπροστά σ΄αυτήν την καίρια ευθύνη έφερε επί σκηνής τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τρόϊκα και το ΔΝΤ.  Και πλέον, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως «ανυποψίαστοι»!..

Τι άλλο είπε ο Πρωθυπουργός; Ότι η ανεργία των νέων «τσακίζει κόκκαλα». Ότι το ταμείο έχει χρήματα μέχρι 16 Νοεμβρίου. Ότι οι Έλληνες κάνουν απίστευτες θυσίες  για τρία κοντά, τώρα, χρόνια.

Άκουσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, από το στόμα του Πρωθυπουργού λόγια υπεύθυνα. Είναι ευτυχές γεγονός η παραδοχή πως δεν ένοιωθε μόνος στις Βρυξέλλες. Σπάνια –για τα ελληνικά δεδομένα- ηγέτης παραδέχεται  δημόσια την  προσφορά αυτών που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, άλλο σπάνιο γεγονός αυτό για την ελληνική πολιτική σκηνή!

Είναι και αυτά στοιχεία του δράματος. Μπροστά στο δράμα, ο κ. Σαμαράς πρεοειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες για τον υπαρκτό κίνδυνο να τα ανατρέψουν όλα από μία αστοχία, από μία υπερβολή, από μία ακαμψία…

Είναι ελπιδοφόρο ότι υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς τους. Αυτό τουλάχιστον πιστοποιεί το (θετικό) ανακοινωθέν ειδικά για την Ελλάδα.

Θα λέγαμε ότι είναι πλέον σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν έτσι θέλει να αποκαλείται και να είναι, να  ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα ελευθερώσουν χρήμα για ανάκαμψη και  ανάπτυξη.

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν το μήνυμα.  Εκτός του ανακοινωθέντος, δεν είναι τυχαία η αποδοχή εκ μέρους του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όσο και του Ιταλού πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, της προσκλήσεως του Έλληνα Πρωθυπουργού  να επισκεφθούν την Αθήνα. Μετά την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η επίσκεψη των δύο ηγετών αποκαθιστά πλήρως την Ελλάδα στην ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Είναι όλα τούτα σημάδια υπέρβασης της κρίσης; Όχι. Είναι, όμως, σαφείς ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Υπάρχει βέβαια ακόμη πολύς ανήφορος. Έχουμε, όμως, με τις θυσίες μας, σκαρφαλώσειι μιά μεγάλη, μιά κρίσιμη απόσταση από τον βυθό προς την κορυφή.

Η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πρέπει να ακουστεί και στο εσωτερικό της Ελλάδος. Η αυθεντία του κοινού δίκαια εξεγείρεται και διαμαρτύρεται. Δίκαια ο λαός διεκδικεί το δικαίωμα για δουλειά, για σύνταξη, για υγεία.

Και εδώ, όμως, πρέπει να λείψουν οι υπερβολές. Διότι μπορεί από τη μιά στην άλλη στιγμή να αναποδογυρίσουν όλα. Και τότε θα είμαστε όλοι οριστικά χαμένοι.