Επανέρχεται το σενάριο συνεργασίας Aegean Airlines – Olympic Air

Αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα το σενάριο για τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines – Olympic Air, καθώς η πολύ ενεργή δραστηριοποίηση της Cyprus Airways στην ελληνική αγορά θέτει νέα δεδομένα στο κλάδο και αναιρεί τα επιχειρήματα που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρόσκομμα στη σύμπραξη των δύο εταιρειών.
Η Κομισιόν στις 26 Ιανουαρίου 2011 απαγόρευσε την τότε προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Aegean Airlines και της Olympic Air, υποστηρίζοντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα ημι-μονοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, καθώς από κοινού οι δύο αερογραμμές ήλεγχαν την περίοδο εκείνη περισσότερο από το 90% της ελληνικής εσωτερικής αεροπορικής αγοράς.

Αυτό -σύμφωνα με την τότε εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων για τα τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν σε γραμμές από και προς την Αθήνα κάθε έτος.

Ουσιαστικά η έρευνα της Κομισιόν έδειχνε τότε ότι δεν υπήρχαν ρεαλιστικές προοπτικές ότι μια καινούργια εταιρεία ικανού μεγέθους θα εισερχόταν στις εγχώριες γραμμές και θα περιόριζε την τιμολογιακή πολιτική της οντότητας που θα προέκυπτε από την συγχώνευση.

Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώθηκε καθώς η δυναμική είσοδος της Cyprus Airways στα δρομολόγια εσωτερικού και η αύξηση της παρουσίας της στην χώρα μας σε προορισμούς υψηλής ζήτησης ανάτρεψε τα δεδομένα και αφαίρεσε από την ΕΕ τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει ως μονοπώλιο ενδεχόμενη νέα σύμπραξη των Aegean Airlines- Olympic Air.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η Cyprus Airways καλύπτει ήδη το 50% των πιο δημοφιλών προορισμών στην Ελλάδα.