Κυπριακός Τύπος, 24 Οκτωβρίου 2012

 Οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στις προτάσεις της Τρόικας και η αποστολή τους στις Βρυξέλλες είναι βασικά το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης το θέμα των αξιογράφων, ο αγώνας ΑΕΛ– Φενέρμπαχτσέ αύριο βράδυ στο ΓΣΠ, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα ξεπουλήματα, οι αντιδράσεις στο διορισμό του νέου Υπαρχηγού Αστυνομίας, οι δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για νέες επενδύσεις, οι αντιδράσεις για τη διεξαγωγή του Ραδιομαραθωνίου καθώς και άλλα θέματα.
Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Οι χρυσοί μισθοί των τραπεζιτών», γράφει ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος των αξιογράφων κατατέθηκαν σημειώματα με τις απολαβές της ηγετικής πυραμίδας της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας. Η «Α» παραθέτει κατάλογο των ατόμων αυτών. Αλλού γράφει ότι πανέτοιμη είναι η Αστυνομία για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα ΑΕΛ – Φενέρμπαχτσέ αύριο βράδυ στο ΓΣΠ. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν οπαδούς της τουρκικής ομάδας. Γράφει επίσης ότι το Ανώτατο έκρινε, δικαιώνοντας την Ermes Department Stores Plc, ότι ο θεσμός του χρονικού περιορισμού των ξεπουλημάτων αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα με τον τίτλο «Φεύγει ο Σιαρλή αν δεν υπογράψει ο Χριστόφιας» και γράφει ότι έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του είναι ο Βάσος Σιαρλή αν δεν υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ φέρεται να βάζει εμπόδια στις προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών. Γράφει σε άλλη στήλη ότι αγώνας δρόμου για διαπραγμάτευση με την Τρόικα διεξάγεται, με σκοπό να συζητηθεί και το θέμα της Κύπρου στη Σύνοδο του Eurogroup. Προβάλλει επίσης την αντίδραση του ΔΗΣΥ στο διορισμό του Ανδρέα Κυριάκου ως νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, προσθέτοντας δηλώσεις του Ιωνά Νικολάου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «παραμένει πιστός στην προκλητική νοοτροπία του βολέματος ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο την αφοσίωσή τους στον ίδιο και την ηγεσία του».

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το πρωτοσέλιδο θέμα του με τίτλο «Καταιγισμός νέων φόρων» και γράφει ότι στο τελικό πακέτο μέτρων που πήγε στην Τρόικα συμπεριλήφθηκαν νέες φορολογίες όπως αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 σεντ το λίτρο από 1/1/2014, αύξηση ΦΠΑ από 17% σε 18 από 1/1/2013 και σε 19% από 1/1/2014, αύξηση του φόρου επί του νόμιμου τζόγου σε 20% και αύξηση των τελών κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι αλλοδαποί υποβάλλουν αιτήσεις σε δύο ή και σε τρεις διαφορετικές επαρχίες με σκοπό να εισπράξουν διπλά επιδόματα και αυτό γιατί δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για να μπορούν οι υπηρεσίες να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αλλού αναφέρει ότι επιστρέφονται 600.000 επιστολές ετησίως.Η «Χαραυγή», κάτω από τον κύριο τίτλο «Οργή κατά τραπεζών», γράφει ότι στη γωνιά βρέθηκαν για άλλη μια φορά χθες οι τράπεζες, λόγω των παράτυπων πρακτικών που φαίνεται να ακολουθούσαν για την προώθηση των αξιογράφων αλλά και την άρνησή τους να δώσουν στη Βουλή λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που παραχωρήθηκαν σε διοικητικούς συμβούλους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Αναφέρει επίσης ότι νέος δικαστής στο Ανώτατο διορίστηκε ο Λεωνίδας Παρπαρίνος. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη για 465 επενδυτικές προτάσεις, όπου με την υλοποίησή τους προβλέπεται η δημιουργία 1400 περίπου νέων θέσεων.Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Αντιδράσεις εναντίον φιλανθρωπικού εράνου», και αναφέρει ότι για πρώτη φορά στην 22χρονη ιστορία του, ο Ραδιομαραθώνιος προκάλεσε αντιδράσεις στη Λευκωσία και Λεμεσό. Σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, ο έρανος παραβιάζει βάναυσα το δικαίωμα των αναπήρων για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση, προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία και εμπορευματοποιεί την αναπηρία τους. Γράφει σε άλλη στήλη ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία της επιστροφής της Τρόικας στην Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. Αλλού προβάλλει το νέο ρεκόρ κίνησης επιβατών στο Αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο έφθασε αυτό το χρόνο στις 2 εκατομμύρια αφίξεις.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror” κάτω από τον τίτλο «Είναι βιώσιμο το χρέος της Κύπρου;” αναφέρεται στην ανάγκη απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια για κούρεμα και μια δεύτερη αίτηση για στήριξη από το Μηχανισμό. Αναφέρει επίσης ότι η άλλοτε ουραγός στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων Μάλτα έχει προσπεράσει την Κύπρο και θεωρείται πρότυπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.