Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα μέτρα στη Βουλή

Την ελπίδα πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ,  ο κ. Στουρνάρας τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, το οποίο όπως γνωστοποίησε θα κατατεθεί προς ψήφιση σε ένα άρθρο.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή.

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 

Δημοσιογράφος: Με την υγεία σας είστε εντάξει;

Ιωάννης Στουρνάρας: Εντάξει. Φοβήθηκα κάτι χειρότερο, αλλά τελικά δεν ήταν…

Δημοσιογράφος: Ίωση;

Ιωάννης Στουρνάρας: Ίωση και υπερκόπωση.

Δημοσιογράφος: Δεν ήταν διπλωματική η ασθένεια;

Ιωάννης Στουρνάρας: Όχι, καθόλου.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Ιωάννης Στουρνάρας: Eνημέρωσα τον Πρόεδρο ότι ο κ. Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, βρίσκεται στο Euro Working Group. Οι εντολές του Πρωθυπουργού είναι ότι εκεί πρέπει να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει εικόνα δηλαδή ότι θα συναινέσει ο κ. Κουβέλης;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Θέλουμε να το ελπίζουμε όμως.

Δημοσιογράφος: Εσείς τι διορία δίνετε; Μέχρι πότε πρέπει να υπάρξει μια σαφή απάντηση από τη Δημοκρατική Αριστερά;

Ιωάννης Στουρνάρας: Το συντομότερο δυνατό. Διότι αυτό είναι το μόνο αγκάθι το οποίο παραμένει, για να έχουμε συμφωνία.

Δημοσιογράφος: Στη συνάντησή σας το απόγευμα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ τι αναμένεται να συζητήσετε;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Τα πάντα. Είναι παλαιοί φίλοι, εξάλλου.

Δημοσιογράφος: Αν δεν κάνει πίσω ο κ. Κουβέλης κινδυνεύει η συμφωνία να τιναχθεί στον αέρα;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δε θα είναι ωραίο, διότι είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων. Δε θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα το προχωρήσετε στη Βουλή αυτό…

Ιωάννης Στουρνάρας: Ναι, βέβαια. Μα, δεν έχουμε άλλο περιθώριο.

Δημοσιογράφος: Την άλλη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή;

Ιωάννης Στουρνάρας: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Θα πάει με ένα άρθρο;

Ιωάννης Στουρνάρας: Ναι, με ένα άρθρο.

Δημοσιογράφος: Όλα μαζί.

Ιωάννης Στουρνάρας: Βεβαίως, όλα μαζί.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό δεν κάνετε πίσω, γιατί είναι αυτό που ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά;

Ιωάννης Στουρνάρας: Όχι, βέβαια.

Δημοσιογράφος: Να υπάρχουν επιμέρους άρθρα να μπορούν είτε να εκφράσουν τις διαφωνίες τους…

Ιωάννης Στουρνάρας: Ναι, κοιτάξτε, αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο.

Δημοσιογράφος: Να κάνει πίσω η τρόικα και να έρθουν πιο μετά τα εργασιακά;

Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το έχω εξαντλήσει αυτό.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε.

Ιωάννης Στουρνάρας: Να είστε καλά.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της εμφανίζεται μεν αμετακίνητη αλλά προσπαθεί και να κρατήσει τις ισορροπίες με τον κ. Χατζησωκράτη να δηλώνει στους δημοσιογράφους:

“Εμείς την Κυβέρνηση δεν θα την ρίξουμε με τίποτα. Μελετάμε να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό που ακούγεται πως η Κυβέρνηση θα φέρει τα μέτρα σε ένα άρθρο. Εμείς ζητάμε πάρτο πίσω όλο το πακέτο για τα εργασιακά ή πάρε πίσω ένα κομμάτι για τα εργασιακά και άφησε αστερίσκους ή να τα φέρει σε περισσότερα από ένα άρθρο για να διευκολυνθούμε στην ψήφιση, Εμείς θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα αν καταψηφίσουμε τα εργασιακά.
Η διαφωνία μας στα εργασιακά δεν είναι οι αποζημιώσεις. Είναι στο συνολικό πλέγμα βάσει του οποίου καταργείται η συλλογική σύμβαση εργασίας και αυτό πρέπει να το καταλάβετε».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη επίσης από την ΔΗΜΑΡ για το θέμα αυτό.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ και ερωτηθείς για την πιθανή μετάθεση του πακέτου των εργασιακών ο κ. Μπίστης είπε: “είναι μια διέξοδος, ενώ η άλλη είναι να σπάσει στα δύο, πράγμα που αποκλείεται από το Μαξίμου και από το ΠΑΣΟΚ. Και κατά την προσωπική μου άποψη πρόκειται για ένα μεσοβέζικο βήμα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αργό θάνατο. Μπορεί να είμαστε στην κόντρα επάνω, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε και την πολιτική σταθερότητα της χώρας”.

Και πρόσθεσε: “εγώ διαφωνώ με το να σπάσουν στα δύο. Καταλαβαίνω ότι αυτό εξυπηρετεί. Αλλά σας λέω την προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή και μην πείτε ότι είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ”.

Η τρόικα θέλει υπογραφή και από τους τρεις

Οι φόβοι που υπήρχαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν. Η τρόικα εκβιάζοντας με τη δόση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη για το πακέτο μέτρων και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Αυτό αποκαλύφθηκε χθες μεσάνυχτα υπό τη μορφή εκμυστήρευσης από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντας που είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Μια άλλου τύπου υπογραφή δηλαδή, όπως στο προηγούμενο μνημόνιο απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ουσιαστικά οι δανειστές μας απαιτούν την πλήρη στήριξη του πακέτου για να ξεκλειδώσουν τη δόση.

Έμμεσα, αλλά σαφέστατα ζητούν ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη κατά την ψηφοφορία.

Να επιβεβαιώσει δηλαδή η χώρα με αυτόν τον τρόπο ότι θα υλοποιήσει τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με τα 31,5 δισεκατομμύρια.

Σε αντίθετη περίπτωση απειλεί με νέα αναβολή, με ασφυξία δηλαδή την ελληνική οικονομία καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πλέον σε οριακό στάδιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Π. Τσακλόγλου έχει εντολή από τον Αντώνη Σαμαρά να ενημερώσει το euro working group πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά τη συμφωνία με την τρόικα ως έχει.

Ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν τα μέτρα χωρίς αλλαγές, όπως έκλεισαν χθες, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάει στη Βουλή ένα μόνο νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος το οποίο θα έχει ψηφιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το πολύ ως την 11 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του eurogroup το οποίο θα αποφασίσει αν θα ξεκλειδώσει η όχι η δόση.

Με τη διαφαινόμενη στήριξη του ΠΑΣΟΚ όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ωστόσο η νέα απαίτηση της τρόικας για στήριξη των μέτρων αλλάζει τα δεδομένα.

Εάν τα μέτρα περάσουν αλλά με οριακή πλειοψηφία δεν θα ξεκλειδώσει η δόση; Θα είναι ολόκληρη; Θα υπάρξει “πέναλτι”;
Αυτό είναι το … εκβιαστικό ερώτημα που βάζει τώρα η τρόικα στα χείλη της ελληνικής πλευράς…

NewsIt.gr