Σε αστυνομικό κλοιό για έκτροπα στα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και σχυρή αστυνομική παρουσία θα «υποδεχτεί» αύριο, Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι κόπια του σχεδίου για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και μια δεύτερη δοκιμή της αποτελεσματικότητας τους θα εφαρμοστεί αύριο κατά την επίσκεψη Σαμαρά και Παπούλια στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένονται επεισόδια. Περιφράξεις, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤκαι 500 αστυνομικοί θα βρεθούν αύριο επί ποδός.

Τα ίδια αστυνομικά μέτρα, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών φυσικά, αλλά και χρήση… διαπιστεύσεων για τους δημοσιογράφους θα εφαρμοστούν και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και συμπρωτεύουσα, όπου η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει για κανένα λόγο να συμβεί το παραμικρό γεγονός. Στόχος πάντως και της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν με κανένα τρόπο τα έκτροπα που είχαν σημειωθεί πριν από ένα χρόνο κατά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με τον Κάρολο Παπούλια να γίνεται θύμα φραστικών επιθέσεων, τα οποία δείχνουν να… καθιερώνονται στους εθνικούς εορτασμούς. Για τον λόγο αυτό, τόσο κατά την επίσκεψη Σαμαρά-Παπούλια στη Θεσσαλονίκη, κατά τη μαθητική παρέλαση της Αθήνας όσο και στη στρατιωτική παρέλαση της συμπρωτεύουσας, έχουν ήδη σχεδιαστεί ειδικά μέτρα προστασίας των επισήμων.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προετοιμαστεί για τις προθέσεις φορέων και κατοίκων για «λαικές παρελάσεις» κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου καθώς ο κοινωνικός αναβρασμός είναι εντονότατος.
Σχεδιασμός
Το μοντέλο στο οποίο έχει στηριχτεί η οργάνωση της αστυνομικής επιχείρησης της 28ης Οκτωβρίου (αλλά και στον αυριανό εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης) είναι ο «πετυχημένος» σχεδιασμός που είχε εφαρμοστεί κατά τον προηγούμενο εορτασμό εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν πλέον ότι οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επιτόπου μέτρα ασφαλείας, όπως κάγκελα και διαπιστεύσεις, αποτελούν το «κλειδί» της αποφυγής επεισοδίων.
Αυτή τη φορά, επίκεντρο των εορτασμών, αλλά και των διαμαρτυριών αναμένεται να είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι και ο Δήμος και η Αστυνομία έχουν στρέψει στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους.
Το πρόγραμμα Σαμαρά και Παπούλια στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν αύριο νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Στις 11 θα παραστούν στην επίσημη δοξολογία για τον Πολιούχο Αγιο Δημήτριο.
Αμέσως μετά θα μεταβούν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών». Στην τελετή εγκαινίων θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κυριακή. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Στις 10.45 το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό. Αύριο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Πηγή:Newpost.gr