«Πεθαίνουν» τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας

Σε 15 χρόνια μόνο τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αυστραλίας θα συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ τα μικρότερα θα πρέπει να γίνουν «επιχειρήσεις» και να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ασίας, αν θέλουν να επιζήσουν. Και αυτό πρέπει να το κάνουν, αφενός, γρήγορα και, αφετέρου, με δική τους πρωτοβουλία.
Αυτό είναι το πόρισμα της έκθεσης «Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος» της εταιρίας Ernst & Young που μελέτησε τη βιωσιμότητα των πανεπιστήμιων της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δημόσια πανεπιστήμια θα μειωθούν αισθητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε πολλά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν φροντίσει να επενδύσουν σε άλλες χώρες της Ασίας και να εξασφαλίσουν πόρους από ιδιώτες, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα, θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την έκθεση.
Όσον αφορά τα πανεπιστήμια και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί εκ μέρους τους αν θέλουν να υφίστανται σε 20 χρόνια, η έκθεση λέει ότι όχι μόνο πρέπει να αναζητήσουν πόρους από ιδιώτες, αλλά και να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στην έρευνα. Ένας άλλος τρόπος για να επιβιώσουν είναι και η εντατικοποίηση των σπουδών που προσφέρουν.

«Είναι αντιπαραγωγικό για τα πανεπιστήμια να κλείνουν για 26 εβδομάδες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο διαχωρισμός του ακαδημαϊκού έτους σε δύο εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 26 εβδομάδων που τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά, αφενός ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την συντήρηση των εγκαταστάσεών τους και αφετέρου στερούνται πόρους από τις πολλές εργατοώρες που χάνονται από το διδακτικό προσωπικό οι οποίες θα μπορούσαν να επενδυθούν σε ερευνητικά προγράμματα» αναφέρει η έκθεση.

Ο κ. Τζάστιν Μπόκορ, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση κατά την ανακοίνωση των πορισμάτων είπε ότι ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ένας από τους πλέον ζωτικούς τομείς για την οικονομία της Αυστραλίας.

«Ήδη, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αρχίσει να πέφτουν και αυτό όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Αν θέλουμε η οικονομία μας να παραμείνει ανταγωνιστική πρέπει να επενδύσουμε στην ανώτατη εκπαίδευση» είπε ο κ. Μπόκορ.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση αναφέρει ότι η μεγάλη ζήτηση για απόκτηση ακαδημαϊκού τίτλου σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγει πολλές πόρτες για τα μικρά πανεπιστήμια σε χώρες της Ασίας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Οι προκλήσεις που η τεχνολογία, η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός δημιουργούν για τα πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μεγάλες και το μέλλον τους διαγράφεται εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν τους και τις βασικές αρχές λειτουργίας τους, όπως τις ξέρουμε όλοι μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μπόκορ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις:
Ο πρώτος είναι η αύξηση του διδακτικού προσωπικού τους και η παράλληλη μείωση του διοικητικού και η αύξηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
Ο δεύτερος τρόπος επιβίωσης των μικρών πανεπιστημίων είναι η κατάργηση προγραμμάτων σπουδών που δεν θεωρούνται επικερδή και η εξειδίκευσή τους σε λίγα και κερδοφόρα προγράμματα σπουδών.

Ο τρίτος τρόπος μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ένα σενάριο που θεωρείται, ίσως, το πιθανότερο. Η σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλες εταιρίες, όπως η Google και η Apple. Με δεδομένες τέτοιες «συνεργασίες», είναι αναμενόμενο ότι οι εταίροι των πανεπιστημίων θα έχουν το δικαίωμα να διαμορφώσουν το υλικό που θα διδάσκεται αλλά και να δημιουργήσουν κύκλους σπουδών ανάλογα με τις επιχειρηματικές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Μπόκορ, η προσφορά διαδικτυακών σπουδών θα γίνεται ευκολότερη ενώ τα πανεπιστήμια θα μπορούν να βρουν «πελάτες» σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

«ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ»

Μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων της έκθεσης, άμεση ήταν η αντίδραση των πανεπιστημιακών της χώρας.
Η κ. Μπελίντα Ρόμπινσον, διευθύντρια του οργάνου εκπροσώπησης των πανεπιστημίων της χώρας Universities Australia, είπε ότι τα πανεπιστήμια θα αντέξουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και τα πορίσματα της έκθεσης είναι πολύ απαισιόδοξα.

«Τα πανεπιστήμια υπάρχουν από τον 9ο αιώνα και κατάφεραν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις του παρελθόντος. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Συνέβησαν καταστροφικές αλλαγές στην ιστορία τους, αλλά δεν χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ζητούμενο για το μέλλον είναι να θεσπιστούν σωστά νομικά πλαίσια και μοντέλα χρηματοδότησής τους προκειμένου μέσα απ’ αυτά το κάθε πανεπιστήμιο να μπορεί να βρει την θέση που του ανήκει ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του νέου κόσμου που ανατέλλει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του κ. Κόνορ Κινγκ, διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Innovative Research Universities Group, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ευρήματα της έκθεσης έχουν ενδιαφέρον αλλά έχουν και μπόλικη δόση υπερβολής.

Neoskosmos.com