Διάσημοι που πλουτίζουν και… μετά θάνατον

Μπορεί να έχουν «φύγει», αλλά συνεχίζουν να ζουν ανάμεσά μας με τις ταινίες, τα τραγούδια και τα έργα τους. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως εξακολουθούν να πλουτίζουν, ακόμη και μετά θάνατον, είτε από δημοπρασίες προσωπικών τους αντικειμένων είτε από πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Ο λόγος για τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, τα ονόματα των οποίων συγκαταλέγονται στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους διάσημους που έχουν πεθάνει. Όπως φαίνεται, οι απόγονοί τους συνεχίζουν να βγάζουν εκατομμύρια χάρη στο όνομα και την υστεροφημία των επώνυμων συγγενών τους.

Πέρυσι, στην κορυφή της λίστας βρισκόταν ο Michael Jackson, που έφυγε το 2009, και του οποίου η περιουσία άγγιζε τα 145 εκατομμύρια δολάρια. Φέτος, όμως, τον εκτόπισε η καλή του φίλη, η ηθοποιός Elizabeth Taylor, η οποία απεβίωσε το 2011 στα 79 της από καρδιακή ανεπάρκεια. H δημοπρασία που έγινε φέτος από τον οίκο Christie’s με τα 1.800 προσωπικά της κοσμήματα, τα κοστούμια της και τα έργα τέχνης της, εκτόξευσε την περιουσία της κατά 210 εκατομμύρια δολάρια. Το πιο ακριβό αντικείμενο που πουλήθηκε ήταν ένας πίνακας του Van Gogh έναντι 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολούθησε το άρωμά της, το White Diamonds, που είναι ένα από τα πιο μοσχοπουλημένα παγκοσμίως. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και από τα κέρδη των ταινιών της.Στη δεύτερη θέση λοιπόν ακολουθεί ο Michael Jackson με την περιουσία του να αγγίζει τα 145 εκατομμύρια δολάρια. Ο διάσημος τραγουδιστής «έφυγε» σε ηλικία 50 ετών στις 25 Ιουνίου 2009 από υπερβολική δόση χαπιών.

Από τότε που πέθανε έχει βγάλει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον καλλιτέχνη εν ζωή, καθώς εξακολουθεί να πλουτίζει από τα τραγούδια του. Τη χρυσή τριάδα συμπληρώνει ο «βασιλιάς του Rock n’ Roll», Elvis Presley, με περιουσία 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις επόμενες δύο θέσεις, συναντάμε τον καρτουνίστα, Charles Schulz με 37 εκατομμύρια δολάρια και τον φημισμένο τραγουδιστή της reggae, Bob Marley, με 17 εκατομμύρια δολάρια. Ο διάσημος καρτουνίστας πέθανε σε ηλικία 77 ετών στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ πάνε 67 χρόνια από τότε που λάνσαρε τη σειρά κόμικ Peanuts, που τον έκαναν ευρέως γνωστό. Μάλιστα, η κινηματογραφική εταιρεία Fox ανακοίνωσε πως πρόκειται να γυρίσει ταινία βασισμένη στη σειρά του Schulz.

Ο Bob Marley που έχασε τη ζωή σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο το 1981, μετά θάνατον εξελίχθηκε σε έναν «εναλλακτικό» επιχειρηματία, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα χρήματα. Πέραν του ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια κατάφερε να πουλήσει πάνω από 75 εκατομμύρια άλμπουμς, πρόσφατα προστέθηκαν στην περιουσία του τα κέρδη από την εταιρεία Marley Beverage, η οποία λάνσαρε το χαλαρωτικό ποτό Marley’s Mellow Mood.

Την έκτη θέση καταλαμβάνει ο John Lennon, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1980 σε ηλικία 40 χρόνων, βυθίζοντας στο πένθος τους πολυάριθμους θαυμαστές του. Σήμερα, η περιουσία του ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από το 1992 οι Beatles, των οποίων ήταν τραγουδιστής και στιχουργός, έχουν πουλήσει πάνω από 63 εκατομμύρια άλμπουμς. Ακόμη, η χήρα του Yoko Ono συνεχίζει τον ακτιβισμό, για τον οποίο ήταν γνωστός ο Lennon, κάτι που εκτός από τα τραγούδια του τον διατηρεί στη μνήμη του κόσμου.

Ακολουθούν η αξέχαστη Marilyn Monroe με 10 εκατ., ο Albert Einstein με επίσης 10 εκατ. δολάρια, ο συγγραφέας Theodor Geisel με περιουσία 9 εκατ. δολάρια και στη δέκατη θέση ο ηθοποιός Steve McQueen με 8 εκατ. δολάρια.

Newpost.gr