Σε μιά κλωστή κρέμεται η συνοχή της κυβερνητικής σύμπραξης

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Αν. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζου.

Οι υπουργοί εγκατέλειψαν ένας-ένας το Μέγαρο, αρνούμενοι στο σύνολό τους να κάνουν δηλώσεις. «Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο ή διαφορετικό», αρκέστηκε να πει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης, Γιάννης Βρούτσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών συζήτησαν για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες για την πιθανότητα να υπάρχει ελάφρυνση των μέτρων που αφορούν τα οικονομικά.

Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος)  και πρόκειται ουσιαστικά για την ύστατη προσπάθεια για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου των μέτρων. Τα περιθώρια τελείωσαν και αυτό σημαίνει πως σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να “κλειδώσουν” όλα τα μέτρα αφού αύριο Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστούν τα μέτρα στο Euro Working Group. Στη συνέχεια, την Τρίτη τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για να δώσει την έγκρισή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τα μέτρα θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή σ’ ένα συνολικό νομοσχέδιο γι’ αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις σε όλα τα θέματα που αποτελούσαν τα μεγάλα “αγκάθια” όπως τα εργσιακά.

Στο μεταξύ, ερώτημα παραμένει ακόμη τι στάση θα κρατήσει ο Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι αντιδρούν για τα εργασιακά. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως “πάνω απ’ όλα πρέπει να μείνουμε στο ευρώ”ενώ χαρακτήρισε ως στοίχημα την επιτυχία της κυβέρνησης. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Φ. Κουβέλης επιμένει να διαφωνεί στα εργασιακά και περιμένει μήπως έστω και την τελευταία στιγμή υποχωρήσει η τρόικα διαφορετικά προτείνει το ζήτημα των εργασιακών να πάει προς ψήφιση στη Βουλή σε ξεχωριστό νομοσχέδιο το Μάρτιο.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στο ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συφωνηθεί τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος κατά την ψηφοφορία των μέτρων.
Πρόκειται για κρίσιμη “διαβολοβδομάδα” για τη χώρα αφού στο Eurogroup της Τετάρτης θα κριθεί ουσιαστικά η εκταμίευση της δόσης και το θέμα της επιμήκυνσης.

“Κλειδί” για την εκταμίευση είναι και η έκθεση της τρόικας την οποία αποκάλυψε σήμερα το περιοδικό Spiegel και στην οποία  προβλέπονται ρητά νέα αύξηση στους φόρους εαν δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, ο δεσμευμένος λογαριασμός που θα μπαίνουν οι δόσεις, αλλά και νέο ”κούρεμα” του χρέους. Σύμφωνα με το περιοδικό το οποίο κυκλοφορεί αύριο, «η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν».

Με στοιχεία από NewsIt.gr- inews.gr