Βενιζέλος: Εσπευσμένη και ατυχής η δήλωση Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε!

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώσει αιφνιδίως το μεσημέρι ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε. Ο κ.Βενιζέλος χρησιμοποίησε πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του μιλώντας για υπονόμευση και απρέπεια και λιγότερο σκληρούς σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

“Μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής”, λέει φανερά ενοχλημένος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Βενιζέλος τονίζει επίσης ότι: “…το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.”

Στην δήλωση Βενιζέλου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ.Κεδίκογλου είπε: “Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά

Νωρίτερα, με μια λιτή αλλά σαφή δήλωση, ο πρωθυπουργός σήμανε την λήξη των διαπραγματεύσεων και δείχνει αυτό που μετέδιδε από χθες το Newsit, την αποφασιστικότητά του να περάσουν τα μέτρα – με όποια μορφή και αν έρθουν στην Βουλή και να θέσει τα άλλα 2 κόμματα προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Σαμαράς από χθες (διαβαστε την είδηση) τόνιζε σε κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Την ώρα λοιπόν που ο κ.Σαμαράς διατράνωνε την αποφασιστικότητά του να μην συρθεί η χώρα στο χάος, 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κασσής δήλωναν στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Προς το όχι προσανατολίζονται και άλλοι βουλευτές και το άφησαν να εννοηθεί στις τοποθετήσεις τους. (διαβαστε την είδηση)

Το ίδιο κλίμα, αν όχι χειρότερο υπάρχει στην ΔΗΜΑΡ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού τονίζει: “Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της.”

Τι λέει στην γραπτή του δήλωση:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό»  και επισημαίνει «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή».

«Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση».

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους λέει: «το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη».

Και καταλήγει «αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Για το θέμα της ψήφισης των μέτρων και των αντιρρήσεων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η πλευρά Σαμαρα επισημαίνει ότι ακόμα και το ΠΑΣΟΚ να θελήσει να μην ψηφίσει, ακόμα και αν οι βουλευτές του αποχωρήσουν στο εντευκτήριο τα μέτρα θα ψηφιστούν με την πλειοψηφία των παρόντων!

NewsIt.gr