Θλίψη για το θάνατο του ιστορικού Μιχάλη Τσούνη

Ένας από τους πιο αξιόλογους ομογενείς της Αυστραλίας, ο ιστορικός Μιχάλης Τσούνης, έφυγε για πάντα την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Φροντάτο Ικαρίας και ήταν ο μικρότερος από τα άλλα επτά αδέλφια του.
Το 1938 μαζί με τη μητέρα του και τα περισσότερα από τα αδέλφια του ξανάσμιξαν στο Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας με τον πατέρα του που είχε μεταναστεύσει το 1926.

Ο Μιχάλης Τσούνης έκανε το 1971 το διδακτορικό του με θέμα την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας, μια μελέτη ιδιαίτερα σημαντική.
Ο Μιχάλης Τσούνης, εκπαιδευτικός το επάγγελμα, διακρίθηκε ιδιαίτερα για τους αγώνες του μέσω της αριστεράς υπέρ της εργατικής τάξης και των μεταναστών.
Υπήρξε, επίσης, υπέρμαχος του Κοινοτικού Θεσμού, αλλά και για ένα μεγάλο διάστημα μέρος της διοίκησης του «Νέου Κόσμου».

Ο συνδικαλιστής, Γιώργος Ζάγκαλης, στενός συνεργάτης του Μιχάλη Τσούνη επί πολλές δεκαετίες, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι ο ομογενής ιστορικός υπήρξε από τους πρωτοπόρους του πολυπολιτισμού».

Ο κ. Ζάγκαλης συμπληρώνει ότι ο Τσούνης ήταν ηγετική μορφή στις εκστρατείες, τις πολιτικές και τους προβληματισμούς για ένα καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε γι’ αυτό μέσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, τον «Πλάτωνα», το «Δημόκριτο» και την Ελληνική Κοινότητα Αδελαΐδας».
Η κηδεία του Μιχάλη Τσούνη θα γίνει την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου από το ναό Αγίων Ταξιαρχών Αδελαΐδας.

πηγη : www.amna.gr