Συρία: Νεκρά παιδιά από βομβαρδισμούς έξω από τη Δαμασκό

Συριακά αεροσκάφη σφυροκόπησαν την πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και βρίσκεται σε στρατηγική θέση πάνω στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, δήλωσαν μέλη της αντιπολίτευσης στην περιοχή αυτή

Εικόνες από βίντεο δείχνουν άνδρες να απομακρύνουν το άψυχο σώμα ενός νηπίου από κτίριο που ισοπεδώθηκε σε μια βόρεια γειτονιά της Μάαρετ αλ Νούμαν, 300 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, που βομβαρδίζεται από αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις, αφότου οι αντάρτες πήραν τον έλεγχό της πόλης τον περασμένο μήνα. Το περιεχόμενο του βίντεο δεν επαληθεύτηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Η συριακή αεροπορία βομβάρδισε επίσης θέσεις ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία σε μια προσπάθεια να σπάσει την πολιορκία από αντάρτες μιας στρατιωτικής βάσης στην οποία υπάρχουν δεκάδες στρατιώτες, ανακοίνωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Δύο αντάρτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν στο χωριό αλ Μουμπαρκίγια, 6 χλμ. νότια της Χομς, σε πέντε αεροπορικές επιδρομές στην τοποθεσία αυτή όπου αντάρτες πολιορκούν στρατιωτική εγκατάσταση, είπαν ακτιβιστές. Πηγές της αντιπολίτευσης είπαν ότι η θέση αυτή χρησιμοποιείτο για τον βομβαρδισμό μουσουλμανικών σουνιτικών χωριών κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες για απώλειες του συριακού στρατού στη μάχη που σημειώθηκε ύστερα από την τετραήμερη εκεχειρία που είχε ζητήσει ο διεθνής απεσταλμένος Λαχντάρ Μπραχίμι με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ αλ Άντχα και η οποία πολλές φορές παραβιάστηκε στις λίγες ώρες που τελικά διήρκησε. Η μουσουλμανική γιορτή τελείωσε χθες Δευτέρα με κύμα αεροπορικών επιδρομών σε σουνιτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ανταλλαγές πυρών και συγκρούσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο συριακός στρατός έχει αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις ανταρτών και σε σημαντικές πόλεις, όπως η Δαμασκός και το Χαλέπι.

Η Αλ Μουμπαρκίγια είναι μια από τις αρκετές σουνιτικές περιοχές, μέσα και γύρω από τη Χομς, που ισοπεδώθηκαν από το στρατό μετά την κατάληψη από δυνάμεις του της περιοχής Μπάμπα Αμρ το Φεβρουάριο. Έκτοτε οι αντάρτες ανακατέλαβαν γειτονική αγροτική περιοχή και προσπαθούν να κόψουν γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού.

Οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Χομς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά την εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ που άρχισε το Μάρτιο του 2011.

Την ίδια ώρα στη Δαμασκό συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ανταρτών και φιλοκαθεστωτικών Παλαιστινίων που υποστηρίζονται από τον τακτικό στρατό στο μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ που βρίσκεται στη νότια Δαμασκό, όπου ζουν 148.500 Παλαιστίνιοι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών στην όμορη συνοικία Χάτζαρ αλ Ασουάντ επεκτάθηκαν χθες βράδυ στο Γιαρμούκ.

Οι συγκρούσεις μαίνονταν νωρίς το πρωί μεταξύ ανταρτών και παλαιστινίων μαχητών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση του Άχμαντ Τζιμπρίλ, σταθερό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με μέλη του Γενικού συμβουλίου της συριακής επανάστασης, ο στρατός έφθασε στην περιοχή για να ενισχύσει τους Παλαιστίνιους.

Ο Ανουάρ Ράτζα, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης, είπε ότι “μια ένοπλη ομάδα τρομοκρατών που ήρθε από το Χάτζαρ αλ Ασουάντ επιχείρησε να εισχωρήσει τα μεσάνυχτα στον προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, αλλά λαϊκές επιτροπές που έχουμε εκπαιδεύσει για να εμποδίζουν τέτοιου είδους παρεισφρήσεις, αντέδρασαν και η ανταλλαγή πυρών διήρκησε μια ώρα χωρίς να υπάρξουν θύματα”.

“Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το να περιέλθει ο καταυλισμός σε κατάσταση ομηρίας, ο οποίος μπορεί να γίνει πεδίο μάχης αλλά υπάρχουν πλευρές της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης που θέλουν να το παρασύρουν στο λαβύρινθο της εσωτερικής συριακής κρίσης”, πρόσθεσε. “Εργαζόμαστε μόνο υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής στην Παλαιστίνη των παλαιστινίων προσφύγων”.

Στη Συρία σήμερα ζουν σχεδόν 510.000 πρόσφυγες, όπως έχουν καταγραφεί στο Γραφείο του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η πλειοψηφία αυτών είναι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη γη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον πόλεμο που ακολούθησε ή απόγονοί τους. Οι πρόσφυγες μοιράστηκαν σε εννέα καταυλισμούς που ελέγχονταν πλήρως από παλαιστινιακές οργανώσεις προσκείμενες στο καθεστώς.

Στις 2 Αυγούστου, 21 πολίτες, μεταξύ τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στον καταυλισμό του Γιαρμούκ από οβίδα, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί από πού ερρίφθη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι μια “ομάδα τρομοκρατών” στόχευσε με ρίψεις όλμων εναντίον του καταυλισμού από τη γειτονική συνοικία Τανταμόν.

Ακτιβιστές είχαν πει ότι οι πρόσφυγες είχαν πάρει τα όπλα στο πλευρό των ανταρτών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο καταυλισμός είναι χωρισμένος μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση που εδρεύει στη Δαμασκό.

NewsIt.gr