Ο Κυπριακός Τύπος, 31 Οκτωβρίου 2012

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ στις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total – Novatec και GP Global Resources και Total, η αναμενόμενη άφιξη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα της αντιπροσωπείας της Τρόικας και η πορεία των διαβουλεύσεων της με την Κυβέρνηση, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι υλικές ζημιές που άφησε πίσω του στις ΗΠΑ ο τυφώνας Σάντυ, η κατάθεση που έδωσε ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας για την υπόθεση της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Γ. Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη η παραίτηση του Προέδρου της ΑΗΚ Χάρη Θράσου και η πιθανότητα λήψης απεργιακών μέτρων στη Λαϊκή Τράπεζα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «4 οικόπεδα σε TOTAL – ENI» αναφέρει πως δόθηκαν τα πιο δημοφιλή, μη αμφισβητούμενα τεμάχια 2,3, 9 και 11 της ΑΟΖ, με τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται εντός του 2013. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε τις απαιτήσεις της τρόικας σε σημαντικά ζητήματα. Επίσης αναφέρεται στα θύματα, στις καταστροφές και στο χάος που άφησε πίσω του ο τυφώνας Σάντυ στις ΗΠΑ.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Καρέ αδειών στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει πως στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής φαίνεται να εδραιώνεται για τα καλά η Κύπρος αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατ’ αρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ και για τα οποία σύντομα θα αρχίσει διαπραγμάτευση. Αλλού αναφέρει πως πολύωρη και πολυσέλιδη κατάθεση έδωσε ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας για την υπόθεση της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Γ. Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη. Επίσης αναφέρει πως παραιτήθηκε ο Χάρης Θράσου από την ΑΗΚ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Γαλλία – Ιταλία στα οικόπεδα» αναφέρει πως δυο «οικόπεδα» στη γαλλική Total, το ένα με ρωσική συμμετοχή και δυο «οικόπεδα» στην ιταλική Eni, σε συνεργασία με την κορεατική KoGas, αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρει πως μείωση ενοικίων μέχρι 25% ζητά το κράτος. Επίσης η εφημερίδα σημειώνει πως κατατέθηκε στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο για νέα φορολογία στα ακίνητα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τη Δευτέρα η Τρόικα στην Κύπρο» αναφέρει πως στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας φθάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Εξάλλου αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στη Μόσχα, σημειώνοντας πως Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σημαντικές επιτυχίες την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και τα θέματα που αφορούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης γράφει πως η Κυβέρνηση δεν πήρε ούτε σεντ από την ΑΗΚ υπό τη μορφή μερίσματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Δόθηκαν άδειες για το φυσικό αέριο σε τέσσερις εταιρείες» αναφέρει πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση τεσσάρων αδειών για έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου για φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης. Αλλού αναφέρει πως υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με τη δυνατότητα του κράτους να πληρώσει τους μισθούς του Δεκεμβρίου. Εξάλλου γράφει πως η Αστυνομία συνέλαβε χθες τρεις άντρες για υπόθεση χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών, αλλά ο ένας δραπέτευσε ενώ διεξήγαγαν έρευνες στο σπίτι του στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκκλησία vs Troika?» πως αγώνα κατά των μέτρων που θέλει να επιβάλει στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Τρόικα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ώστε κάποια από τα μέτρα της τρόικας για τον τραπεζικό τομέα να μην περιλαμβάνονται στο τελικό μνημόνιο. Αλλού αναφέρει πως στα 700 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό αξιογράφων που αγοράστηκαν από μη θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως δεν αποκλείονται τα απεργιακά μέτρα από τους υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας.

cna.org.cy