Στον πυρετό της έγκρισης των μέτρων η κυβέρνηση

Στον πυρετό της έγκρισης των μέτρων και των προαπαιτούμενων ενεργειών μπαίνει από την Τετάρτη η Αθήνα, καθώς το πρωί θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου και λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
Αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στον προϋπολογισμό αναμένεται να περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, με περικοπές, σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων, αλλά και όλα τα ανοικτά ζητήματα για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ακόμη και την τελευταία στιγμή».
Η δήλωση αυτή συνάντησε αντιδράσεις ακόμη και στο πλαίσιο των κυβερνητικών εταίρων, Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τουλάχιστον «ατυχή» την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και επέμεινε ότι «η σπουδαιότερη πολιτική διαπραγμάτευση είναι με τους Ευρωπαίους εταίρους και θα τελειώσει ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, την ώρα μάλιστα που οι βουλευτές της συνεδρίαζαν για να καθορίσουν την τελική τους στάση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Αρκετοί βουλευτές έκαναν λόγο για «τελεσίγραφο» Σαμαρά και εξέφρασαν την διαφωνία τους με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
Απόφαση δεν λήφθηκε για τη γενικότερη στάση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το πακέτο μέτρων και ειδικότερα τις αλλαγές στα εργασιακά. Εντούτοις, το θέμα θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει εκτάκτως από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι.
Τα μέτρα, δημοσιονομικά και εργασιακά, θα πάνε μαζί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Newsroom ΔΟΛ