Τα βακτήρια δημιουργούν ηλεκτρικά καλώδια στο βυθό του ωκεανού

Οι βιολόγοι εντόπισαν βακτήρια μεγάλων βαθών, που σχηματίζουν για να επιβιώσουν κάτι παρόμοιο με ζωντανά ηλεκτρικά καλώδια.
Νηματοειδή βακτήρια της οικογένειας των Desulfobulbaceae σχηματίζουν αλυσίδες, που συνδέουν τις «θρεπτικές» με τις «αναπνευστικές» ζώνες του πυθμένα του ωκεανού. Από τις πρώτες καταναλώνεται υδρόθειο και από τις δεύτερες το οξυγόνο.
Η μεταφορά των ηλεκτρονίων κατά μήκος ολόκληρης της αποικίας της επιτρέπει να λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός καθιστά τις βακτηριακές ίνες παρόμοιες με τα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Χωρίς την ένωση των χιλιάδων τριχοβακτηρίων σε ένα ζωντανό αγωγό και την κατανομή των ρόλων η ύπαρξή τους θα ήταν αδύνατη. Στο βαθμό που τα πλούσια τμήματα του πυθμένα σε υδρόθειο είναι φτωχά σε οξυγόνο, τα βακτήρια αναγκάζονται να δρουν σύμφωνα με τους κανόνες του ομαδικού παιχνιδιού και να σχηματίζουν κάθε άλλο πλέον παρά μικροσκοπικές δομές.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/248116/ta-vaktiria-dimioyrgoyn-ilektrika-kalodia-sto-vytho-toy-okeanoy#ixzz2ArH2AsLW