Ερντογάν: Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μου το είπε και η Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως ήταν λάθος η ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα λάθος, οι συνέπειες του οποίου αυξάνονται.

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, πρόσθεσε πως η γερμανίδα καγκελάριος του είχε πει κατά το παρελθόν πως η ένταξη της Μεγαλόνησου πριν την επίλυση του Κυπριακού ήταν όντως μία λάθος κίνηση.

«Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος και το λάθος συνεχίζεται με αυξανόμενες συνέπειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει την περιστρεφόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε «Οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Άγκυρας θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνίσουμε», σχολίασε η γερμανίδα ηγέτιδα, αναφερόμενη στα προβλήματα που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου που συνέταξε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας έντιμος διαπραγματευτικός εταίρος», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Ωστόσο η κ. Μέρκελ απέφυγε να πάρει θέση σχετικά  με την αρνητική στάση που τηρεί το κόμμα της απέναντι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε., αντιπροτείνοντας ένα στάτους προνομιούχας συνεργασίας.

«Το ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι αντιληπτό εντός του κόμματός μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο», σχολίασε η κ. Μέρκελ. «Γερμανία και Τουρκία έχουν μάθει να ζουν με αυτή τη διαφορά και ακόμα να έχουν καλές σχέσεις», συμπλήρωσε.

 

NewsIt.gr