Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 01 Νοεμβρίου 2012

 Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα και η χθεσινή δήλωση Σόιμπλε για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για οικονομική στήριξη από το 2013 κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η καταδίκη 30χρονου κομμωτή από την Πάφο για φόνο και ανθρωποκτονία, οι επαφές του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα τεκταινόμενα με το φυσικό αέριο.

«Ψυχρολουσία» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρεται στις δηλώσεις Σόιμπλε χθες ότι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν για το μνημόνιο το 2013 ενώ η Κυβέρνηση αναμένει την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα για να …κλείσει η διαπραγμάτευση. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ποινή ισοβίων επιβλήθηκε χθες στον 30χρονο κομμωτή Θεόδωρο Θεοφάνους για το φόνο της Γιούλιας Οπόροκ και την ανθρωποκτονία της τρίχρονης κόρης της. Αλλού αναφέρεται στη δραματική αύξηση παράνομων σχολείων, τα οποία εξαπατούν ανυποψίαστους γονείς, οι οποίοι εγγράφουν τα παιδιά τους σ’ αυτά και στη συνέχεια απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας για εξασφάλιση των σχετικών πιστοποιητικών.

Ο «Πολίτης» θέτει στο κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα, με τίτλο «Νομοθέτησε τη φοροδιαφυγή του», θέμα ηθικής τάξης για τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο γράφοντας ότι ενώ πρωτοστάτησε για τη φορολογική αμνήστευση του 2004 ως μέλος της τότε Επιτροπής Οικονομικών λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος αξιοποίησε τις πρόνοιες της νομοθεσίας για να διευθετήσει δικές του φορολογικές εκκρεμότητες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει την επιβολή της βαρύτερης των ποινών από το Κακουργιοδικείο Πάφου στον 30χρονο Θεόδωρο Θεοφάνους, σε δια βίου φυλάκιση για το φόνο της Τζούλιας Ομπόροκ και 35 χρόνια φυλάκιση για την ανθρωποκτονία της τρίχρονης κόρης της Βικτώρια. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για 4 οικόπεδα. Τον Υπουργό Εμπορίου στις διαπραγματεύσεις θα βοηθήσουν ο Υπουργός Γεωργίας και ομάδα τεχνοκρατών, γράφει.

Η «Σημερινή» στεγάζει το δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Χάνεται και 12η», γράφοντας ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι είναι άγνωστο αν θα προλάβουμε το Γιούρογκρουπ της 12ης Νοεμβρίου, ενώ αναφέρεται επίσης στη δήλωση Σόιμπλε και στο σχολιασμό του Εκπροσώπου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο άγριο φονικό στην Πάφο με θύμα 76χρονο χρυσοχόο. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρεται στους νέους ‘παίκτες’ στην κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμποντας στις εσωτερικές τις σελίδες όπου παρουσιάζει τις εταιρείες που θα διαπραγματευτούν με την Κυβέρνηση για τα τέσσερα τεμάχια.

Με τίτλο «Σύγχυση και αβεβαιότητα», «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα για δήλωση βόμβα από Σόιμπλε την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Επίσης επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν στο «Φ» ότι δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις γύρω από την ημερομηνία μιας νέας αποστολής της Τρόικας στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αντιμέτωπη με 500.000 ευρώ βρίσκεται η Cyta που κλήθηκε να πληρώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από χαλάζι σε στέγαστρα οχημάτων που τοποθετήθηκαν σε γραφεία της κατόπιν προσφορών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Δισεκατομμύρια στο Εθνικό Ταμείο» γράφει ότι δεκάδες δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στο Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων τα προσεχή λίγα χρόνια από την εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ . Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τις επαφές του Προέδρου με αρχηγούς κομμάτων ενόψει της Τρόικας, αναφέροντας ότι οι διαβουλεύσεις με την τριμελή επιτροπή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ κλειστό θεωρείται το μεγαλύτερο μέρος του πακέτο για τις τράπεζες. Αλλού γράφει για μήνυμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ από τη Μόσχα ότι υπάρχει βούληση για παραχώρηση δανείου και πως θα εξεταστεί αν υπάρχει και η δυνατότητα.

«Ο Γερμανός Υπουργός κάνει δήλωση βόμβα» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail» που αναφέρεται στη δήλωση του Β. Σόιμπλε χθες ότι δεν αναμένει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο πριν το 2013, προβάλλοντας και την απάντηση της Κυβέρνησης ότι είναι σε ουσιαστικές συζητήσεις με την τρόικα αλλά ότι δεν είναι σίγουρο πως θα τηρηθεί το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε βρετανική πόλη θα καεί ομοίωμα 30 πόδων του ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, ο οποίος έχασε τους εφτά τίτλους του από το τουρνουά Tour de France λόγω ντόπινγκ. Αλλού προβάλλει επίσης την καταδίκη του κομμωτή στην Πάφο για το φόνο της Γιούλιας Οπόροκ και την ανθρωποκτονία της κόρης της.

cna.org.cy