Παπανδρέου-Δουκάκης σε ανοικτή κουβέντα για αμερικανικές εκλογές και Ελλάδα

Mε μια έκτακτη εμφάνιση συνεχίζει o Γιώργος Παπανδρέου στο Harvard Kennedy  School. Στις 9 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές θα  κάνει ανοιχτή συζήτηση με τον Μάικλ Δουκάκης, πρώην υποψήφιο των δημοκρατικών  για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών υπό το πρίσμα βέβαια των εξελίξεων που  θα πυροδοτήσουν στην Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κουβέντας που θα έχουν  στις 4 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος  Παπανδρέου με τον ελληνοαμερικανό Μάικλ Δουκάκη,  ο οποίος υπήρξε στο  παρελθόν υποψήφιος των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Η συζήτηση θα  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις  Δουκάκη ότι ο Ρόμνεϊ είναι ακατάλληλος για την προεδρία επειδή ασπάζεται  πολιτικές που έχουν παραλύσει την Ελλάδα.

Οταν ο 78χρονος ελληνοαμερικανός ρωτήθηκε «ποια είναι η σημασία των  επικείμενων εκλογών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και αν υπάρχουν διαφορές  μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων» απάντησε: «Ο Ρόμνεϊ είναι, όπως θα έχετε  αντιληφθεί, πολύ αδύναμος στην εξωτερική πολιτική και κανείς δεν γνωρίζει τι θα  κάνει στα ελληνικά θέματα ή για οποιαδήποτε άλλα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Αυτό  που ξέρουμε είναι ότι “χτυπά” συνέχεια την Ελλάδα, υπονοώντας ότι αν δεν  αρχίσουμε την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μας, θα οδηγηθούμε στον δρόμο της  Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, τα είδη των οικονομικών πολιτικών που τάσσεται  υπέρ είναι ακριβώς τα ίδια με τις πολιτικές της ΕΕ που έχουν παραλύσει την  Ελλάδα».

Αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την  οικονομική κρίση ο Μάικλ Δουκάκης απάντησε: «Ο Μπιλ Κλίντον έκανε μια  ενδιαφέρουσα πρόταση όταν ήταν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Κι αυτή ήταν ότι  οι Έλληνες του εξωτερικού να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα ακριβώς με τον τρόπο  που οι Αμερικανοεβραίοι αγόρασαν ομόλογα του Ισραήλ κατά τη στιγμή της  ισραηλινής ανεξαρτησίας. Νομίζω ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί».

Πηγή:  iefimerida.gr