Το περίφημο Harry’s Bar στο Παρίσι έβγαλε Πρόεδρο

“Είμαστε το πιο αξιόπιστο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων”, σχολιάζει κλείνοντας το μάτι η Ιζαμπέλ Μακέλον, η οποία διευθύνει αυτόν τον εκατονταετή θεσμό, μια μικρή γωνιά του Μανχάταν στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Όπερα.

Κάθε Αμερικανός που περνάει από το Harry’s για να πιει ένα κοκτέιλ μπορεί να ψηφίσει τον υποψήφιο που προτιμά μέσα στο μήνα που προηγείται της επίσημης ημέρας των εκλογών.

“Ζητούμε από τους Αμερικανούς να μας δείξουν το διαβατήριό τους, διασφαλίζουμε ότι δεν θα ψηφίσουν δύο φορές και μετά τούς δίνουμε το ψηφοδέλτιο”, εξηγεί η Μακέλον.

Την κάλπη κλείνει μια αλυσίδα και κάθε εβδομάδα τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στο τζάμι πάνω από τον παλιό πάγκο από μαόνι.

Πριν από την τελευταία καταμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, στην αρχή της εκλογικής βραδιάς των ΗΠΑ, ο Ομπάμα προηγείται με βραχεία κεφαλή, με 165 ψήφους έναντι 133.

“Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα προηγούνταν με μεγάλη διαφορά, από την αρχή ως το τέλος της ψηφοφορίας μας. Φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Από τις πρώτες ημέρες το αποτέλεσμα ήταν στήθος με στήθος”, λέει η Μακέλον, η οποία ανέλαβε το μπαρ το 1998, μετά το θάνατο του συζύγου της, του Ντάνκαν, εγγονού του “Χάρι”.

Ο Χάρι Μακέλον, ένας Σκωτσέζος από το Ντάντι, είχε προσληφθεί ως σερβιτόρος από τον πρώτο ιδιοκτήτη, τον Τοντ Σλόαν, έναν αμερικανό τζόκεϊ που παραπονιόταν ότι στο Παρίσι δεν μπορούσε να πιει ένα αξιοπρεπές κοκτέιλ.
Θέλοντας να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα ενός αμερικανικού μπαρ της εποχής πριν από την Ποταπαγόρευση, ο Τοντ Σλόαν έβαλε να τού στείλουν με πλοίο το 1911 το εσωτερικό ενός μπαρ του Μανχάταν. Το 1923 πούλησε το μπαρ στον σερβιτόρο του, ο οποίος πρόσθεσε το όνομά του στην ταμπέλα του καταστήματος.

Στη δεκαετία του 1920, το Harry’s Bar έγινε το αγαπημένο καταφύγιο των Αμερικανών που ζούσαν στο Παρίσι, όπως ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και κυρίως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ο κατάλογος των διάσημων πελατών του συναγωνίζεται αυτό των διάσημων κοκτέιλ του, στην πρώτη θέση των οποιών βρίσκεται το Μπλάντι Μέρι, που συνδυάζει βότκα, τοματοχυμό και μπαχαρικά και επινοήθηκε το 1921.

“Εδώ είμαστε πραγματικά αμερόληπτοι. Είμαστε στο μέρος όπου οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έρχονται να πιουν ένα ποτήρι. Όλοι μιλάνε μεταξύ τους”, υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια.
Οι πελάτες μπορούν εξάλλου να πιουν τις τελευταίες δημιουργίες των μπάρμαν: ένα “Ρόμνεϊ” (με βάση το αψέντι, “κάπως ειρωνικό για ένα μορμόνο”), ένα “Ομπάμα” (με λικέρ κερασιού και ροδάκινου), ένα “Μπάιντεν” (παλιό ουίσκι με βανίλια) ή ένα “Ράιαν” (με βάση το μαύρο ρούμι).

Από το 1924, το Harry’s δεν έχει πέσει έξω παρά δύο φορές. Το 1976, όταν προέβλεψε ότι ο Τζέραλντ Φορντ θα ήταν ο νικητής αντί του Τζίμι Κάρτερ, και το 2004, όταν προέκρινε τον Τζον Κέρι αντί του Τζορτζ Μπους.
“Μου έχουν πει πως ο Λευκός Οίκος τηλεφωνούσε στο Harry’s Bar το βράδυ της ψηφοφορίας χωρίς να πει πως είναι ο Λευκός Οίκος για να μάθει πού βρισκόμαστε σε ψήφους. Δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά το λέει ο θρύλος”, λέει χαμογελώντας η Μακέλον.

NewsIt.gr