Όλοι σε θέσεις μάχης για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι ενόψει της ψηφοφορίας για τα νέα οικονομικά μέτρα. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και των τριών κομμάτων είναι μεγάλες. Ήδη, από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδος για τις Αποκρατικοποιήσεις, η κυβερνητική συμαχία έχει απομείνει με 154 ψήφους, γεγονός που καθιστά αμφίροπο το αποτέλεσμα της νέας ψηφοφορίας την προσεχή Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2012…

Αντιδράσεις, ισχυρές, υπάρχουν και από πλευράς αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ίσονος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να οργανώνει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και το ΚΚΕ να καταθέτει σχέδιο νόμου για μονομερή …διαγραφή του χρέους!

Και ενώ έτσι εμφανίζεται η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, στο εξωτερικό ακούγονται ετερόκλιτες φωνές –επικριτικές ως επί τω πλείστω- και διάχυτη είναι η εντύπωση ότι αν δεν ψηφιστούν τα νέα μέτρα η επόμενη δόση δεν εκταμιεύεται. Υπάρχουν πάντως και εκείνοι οι οποίοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα. (Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank πρότεινε να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ).

Η Κυβέρνηση

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ είχαν και νέα επικοινωνία σήμερα, Παρασκευή.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ για το τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά και -όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες- επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά, ο κ. Σαμαράς άσκησε πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ για αλλαγή στάσης.

Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η ΔΗΜ.ΑΡ.

Από τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που διαφαίνεται ως πιθανότερο είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα, αφού το Μαξίμου δεν τους διευκόλυνε καταθέτοντας στη Βουλή δύο άρθρα, ένα για τα εργασιακά και ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη τρικυμία έχει χτυπήσει την Ιπποκράτους, αφού μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ δύο βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ άλλοι τέσσερις δεν δίνουν σημάδια βεβαιότητας για την στάση που θα κρατήσουν.

Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προσωπικές επαφές με ορισμένους εξ αυτών, ανάμεσά τους ο Κώστας Σκανδαλίδης, όπως μετέδωσε το Mega.

Η Ιπποκράτους, πάντως, ρίχνει τα βέλη της και προς τη Δημοκρατική Αριστερά, λέγοντας ότι αν θέλει πραγματικά να στηρίξει την κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει και να ψηφίσει τα μέτρα.

Γιατί, συνεχίζουν από την Ιπποκράτους, παρόμοια στάση θα μπορούσε να τηρήσει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά με την «ομόφωνη» απόφαση της ΚΟ στηρίζει πραγματικά την κυβέρνηση.

Η ΝΔ

Από το γαλάζιο στρατόπεδο δεν αναμένονται διαρροές και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δηλώνει αισιόδοξος. Πάντως, καλού-κακού, ο Αντώνης Σαμαράς θα συγκαλέσει την ΚΟ για ενημέρωση την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι.

Πάντος, το Μαξίμου, εξακολουθεί την προσπάθεια να βρεί τη  χρυσή τομή, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων με τις λιγότερες απώλειες. Με τα έως τώρα γνωστά, το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που συνεπάγεται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Ενδο-αντιπολιτευτικές κορώνες

Στο χώρο της αντιπολίτευσης, συνεχίζονται τα πυρά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου της ΝΔ  Σίμου Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με νέα ανακοίνωση απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ”αφόρητες φλυαρίες” . ”Η αλήθεια είναι μία: Δύο από τα κομμουνιστικά κόμματα της χώρας, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψαν στη Βουλή την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. Όλα τα υπόλοιπα είναι αφόρητες φλυαρίες”, αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Προβλήματα, ωστόσο, υπάρχουν και στις σχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους και η κόντρα που δημιουργήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζεται από τον Περισσό. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ η Συγγρού χρησιμοποιεί την υποκρισία και η Κουμουνδούρου την τρομοκρατία.

«Ο τσακωμός της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια, εντάσσεται στη διαπάλη του νέου διπολισμού για την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες.

Η ΝΔ χρησιμοποιεί την υποκρισία και την τρομοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό, τη στιγμή που και οι δυο συναγωνίζονται ποιος είναι περισσότερο υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, παρότι αυτές συνδέονται με τα μνημόνια.

Ενώ το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ο λαός χρωστάει μέρος του. Επομένως η τοποθέτησή του στη Βουλή υπέρ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ αποτελεί υποκρισία».

 Απεργιακός χορός

Στο κοινωνικό μέτωπο, η Ελλάδα μπαίνει πάλι σε απεργιακό κλοιό την ερχόμενη εβδομάδα. Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν τη Δευτέρα οι δημοσιογράφοι με 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τρίτης. Επίσης και οι οδηγοί ΤΑΞΙ κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Η ομοσπονδία των αυτοκινητιστών κήρυξε την Παρασκευή απεργία διαρκείας, με  ισχύ από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. .
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη μετά από απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την νέα 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.
Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν την Τρίτη στις 11:00 πρωί στο Πεδίον του Αρεως και την Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και την Πάτρα.
Την Τρίτη στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Την Τετάρτη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 17:00. Και οι δύο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Ομόνοια.
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη και Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Στην 48ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ταχυδρομεία.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.
Την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.
Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Η ΠΟΕΣΥ ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) καλεί όλους τους βουλευτές δημοσιογράφους “να αποτρέψουν με την ψήφο τους την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος”…

Με στοιχεία και από In.gr και Newpost.gr