FAZ: Έρχεται το πολιτικό τέλος του Σαμαρά

Σε άκρως δραματικό τόνο, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung «βλέπει» το πολιτικό τέλος του Έλληνα πρωθυπουργού με αφορμή τις εξελίξεις λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων.

«Στην πραγματικότητα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος. Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, τότε τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ (…) αναμένεται να καταψηφίσει ή να απόσχει. Αυτό και μόνο του δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο και εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνεται η δυσαρέσκεια», γράφει το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει νέα δραματικές περικοπές. Υπάρχει πλειοψηφία για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις;», διερωτάται η Tagesspiegel.

Ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ κάνει λόγο για μια «μοιραία εβδομάδα» στην Ελλάδα καθώς η ψήφιση των μέτρων «δεν είναι μόνον προϋπόθεση για την εκταμίευση της τόσο αναγκαίας επόμενης δόσης», καθώς κρίνεται «και η συνοχή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
Όπως παρατηρεί, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ που ενδέχεται να καταψηφίσει, «αντιστάσεις υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρητές αναμένουν μια οριακή πλειοψηφία για το πακέτο. Ωστόσο και η απόρριψή του δεν μπορεί να αποκλειστεί».

(…) Οι διεργασίες στη Βουλή συνοδεύονται από το μαζικότερο κύμα διαμαρτυρίας από την απαρχή της κρίσης. (…) Εάν δεν περάσει το πρόγραμμα περικοπών από το κοινοβούλιο, αυτό θα σήμαινε πιθανότατα την πτώση της κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μεταβάλουν ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Ισχυρότερο κόμμα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να κρατικοποιήσει μεγάλο τμήμα της οικονομίας. Αυτό θα σηματοδοτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ».

«Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία για το πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του Focus, το οποίο σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δοκιμασία: την ώρα που το κοινοβούλιο στην Αθήνα αποφασίζει για το νέο πρόγραμμα περικοπών, οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας θέλουν να παραλύσουν τη χώρα με απεργίες».

Τέλος, η αυστριακή Die Presse γράφει: «Και οι δημόσιοι πιστωτές δεν πρόκειται να ξαναδούν τα χρήματά τους. Οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης όμως δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν ένα νέο κούρεμα. Γιατί;

Διότι έτσι θα γινόταν εμφανές ό,τι διαβλέπουν ήδη όλοι: ότι η στρατηγική τους να βοηθήσουν τη χρεοκοπημένη Ελλάδα με συνεχή δάνεια έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι σίγουρα δύσκολο να το παραδεχτεί κανείς αυτό. Πόσο μάλλον που ο λογαριασμός της αποτυχίας αυτής δεν θα πληρώνονταν από κάποια hedgefonds, αλλά από τους φορολογούμενες των πιστωτριών χωρών. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι στη διάγνωση. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο».

NewsIt.gr