Μεγάλες αντιδράσεις για τα φωτοβολταϊκά

Πάνω από 200 παραγωγοί συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στο έκτακτο κάλεσμα του ΣΠΕΦ για συστράτευση και αγώνα κατά της άδικης, ισοπεδωτικής και παράνομης εισφοράς αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά.

Στρεβλώσεις που “διαλύουν” τα οικονομικά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, “καταπίνουν” τις εγχώριες πηγές ΑΠΕ και Λιγνίτη και οδηγούν την χώρα στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό, όπως υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ.

Μετά το τέλος της δίωρης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης οι παραγωγοί κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΚΑ όπου το Προεδρείο του Συνδέσμου μαζί και με απλούς παραγωγούς συναντήθηκαν με τον Γεν. Γραμματέα κο Κ. Μαθιουδάκη, όπου και του ζήτησαν την απόσυρση του παράνομου αυτού μέτρου.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν παράλληλα την αγανάκτηση τους για το ποιοι αρμόδιοι στο Υπουργείο μπόρεσαν να σκεφτούν το ισοπεδωτικό αυτό μέτρο που προκλητικά χωρίς καμία παραμετροποίηση όσον αφορά το μέγεθος των μονάδων, θα πτωχεύσει ως επί τω πλείστον τις μικρομεσαίες ελληνικές.

Οι παραγωγοί παραμένουν σε εγρήγορση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το μήνυμα «Μας Αφορά» όλους

Τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν ομάδες που εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για όλα όσα γίνονται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Μας αφορά» όλους λένε οι διαχειριστές των διαδικτυακών τόπων…

«Σε μία στιγμή όπου καλούμαστε όλοι να αφήσουμε πίσω λάθη, αστοχίες, συμφέροντα και περιοριστικές αγκυλώσεις, και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα μας σε δρόμους συλλογικής ανάπτυξης και προόδου, πιστεύουμε ότι ΜΑΣ αφορά να διαφυλάξουμε τα πολύπλευρα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη που μας προσφέρει το εθνικό καύσιμο της χώρας μας, ο ήλιος» λέει το κεντρικό μήνυμα στο www.mas-afora.gr.

H πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους, να στηρίξουν την προσπάθειά έτσι ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στην περαιτέρω ανάπτυξη των φωτοβολταικών και των Ανανεώσιμων Πηγών.

Ακόμη, να διασφαλιστούν και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία χρόνια.

«Στην αγορά αυτή δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 2000 εταιρείες, που συντηρούν άμεσα 20.000 και έμμεσα 30.000 εργαζομένους. Ο μόνος ίσως αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας στις μέρες μας, παράγει περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ της χώρας» λέει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών.

Η συλλογική πρωτοβουλία “Μας Αφορά” δεν έχει στόχο να αποδώσει ευθύνες ή να καταγγείλει πρακτικές και αποφάσεις. Έχει στόχο να αναδείξει τα οφέλη που χάνονται με τις πρόσφατες αποφάσεις.

Επίσης, το «γιατί» είναι ένα σπουδαίο ερωτηματικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Πως από το περίφημο «Ήλιος» περάσαμε στην έκτακτη εισφορά και τους «κορεσμούς» δικτύων;