ΗΠΑ: Οι “Αθηναϊκοί Διάλογοι” στο Χάρβαρντ

Οι Αθηναϊκοί Διάλογοι, τους οποίους ξεκίνησε και συνεχίζει επιτυχώς στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες το Ωνάσειο Ίδρυμα, διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ της Βοστώνης, ημερίδα με θέμα: «Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική – Αρχαίες Θεωρήσεις και Σύγχρονες Προκλήσεις».

Ο διάλογος στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στόχευε στο «να εξερευνήσει μία εναλλακτική άποψη, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την αρχαία ελληνική αρχή της τέχνης ως είδος γνώσης, το οποίο αγκαλιάζει την τέχνη, την χειροτεχνία και την επιστήμη». Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε στην εξέταση τρόπων και μεθόδων για το πώς η τεχνολογία ως τέχνη μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση των κενών ανάμεσα στις επιστήμες (θεωρητικές και εφαρμοσμένες), τις τέχνες και στις ανθρωπιστικές αξίες.

Την εκδήλωση, όπως αναφέρει ο “Εθνικός Κήρυκας”, τίμησαν κορυφαίοι καθηγητές και ειδήμονες από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς τομείς. Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του κορυφαίου καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών του Χάρβαρντ, Μάικλ Χέρζφελντ, ο οποίος ανέλυσε το θέμα της σύγχρονης τεχνολογίας, από ανθρωπολογικής πλευράς. Ο κ. Χέρζφελντ έκανε χρήση και της ελληνικής γλώσσας σε συγκεκριμένες εκφράσεις και νοηματικές επεξηγήσεις. Γνωρίζοντας απταίστως την ελληνική γλώσσα, καθώς έχει ζήσει επί οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, ο διαπρεπής καθηγητής είπε-μεταξύ άλλων: «Μακάρι να μπορούσα να τα πω στην ελληνική γλώσσα αν καταλάβαιναν όλοι εδώ μέσα την Ελληνική».

Ακολούθησαν ομιλίες του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, από το ΜΙΤ της Ηλεκτρικής Μηχανικής και των Επιστημών Πληροφορικής, ο οποίος είναι ο νεότερος ηλικιακά καθηγητής και πολυβραβευμένος επιστήμων, όπως και των Σίνα Κέλι, Αλμπερτ Μπόργκμαν, Τζόσεφ Μπρέινς, Σουζάν Ανκερ κ.ά.

«Η ιδέα των Αθηναϊκών Διαλόγων, που είναι πλέον ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιδρύματος, του κ. Παπαδημητρίου, θα έλεγα ότι ξεκίνησε εν πολλοίς κι από την Αμερική», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο εκτελεστικός διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος του Ωνασείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέσβης Λουκάς Τσίλας. «Ο κ. Παπαδημητρίου ήλθε και είχε μεγάλες συναντήσεις των 40, 50 ατόμων καθηγητών και διανοουμένων στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Λος Άντζελες, όπου έριξε την ιδέα ενός διαρκούς φιλοσοφικού διαλόγου όχι μόνο των μονίμων ερωτημάτων που υπάρχουν από την αρχαιότητα, αλλά και των συγχρόνων ερωτημάτων που μας δημιουργεί η επιστήμη και τεχνολογία και η σύγχρονη καθημερινή ζωή».

Από την πλευρά του ο καθηγητής, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μέλος του συμβουλίου του Ωνασείου Ιδρύματος, με ευθύνη για τους Διαλόγους των Αθηνών, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ημερίδα στο Χάρβαρντ, ενώ τόνισε το μεγάλο ρόλο των Αθηναϊκών Διαλόγων και την προσφορά του Ωνασείου.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε, τέλος, ότι θα γίνουν δύο Διάλογοι στην Αθήνα για την ψηφιακή τεχνολογία και τον ρόλο της στον εκδημοκρατισμό και στην εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση στην Ελλάδα.

ana-mpa.gr