Συνεχίζεται η διαμάχη για το φυσικό αέριο

Μετά τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας που επέκρινε την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για την συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ, τώρα και η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στις εταιρείες που συμμετείχαν στον β’ γύρο αδειοδοτήσεων.
Με τίτλο «Οι μάχες για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο» η τουρκική Χουριέτ γράφει ότι η «ε/κ διοίκηση» της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις εργασίες της στο θέμα εντοπισμού και εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από το νησί, αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις, τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους.
Η εμπλοκή του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, προστίθεται, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο συνεταιρισμό Σαμψούντα-Τζεϊχάν και στο σχέδιο Akım, στον β΄ γύρο αδειοδοτήσεων της κυπριακής ΑΟΖ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία, η οποία δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην ΕΝΙ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΤΡΑΟ έχει ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στις εταιρείες που συμμετείχαν στον β΄ γύρο αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αρμόδιος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχαν πει ότι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις και τις δραστηριότητες στη χώρα τους των εταιρειών που συμμετείχαν στις προσφορές της νότιας Κύπρου.
«Αν αυτή ονομάζεται ΕΝΙ, SHELL ή CHEVRON δεν έχει καμία σημασία για εμάς. Η ε/κ διοίκηση επιχειρεί να επωφεληθεί μονομερώς από τις φυσικές πηγές του νησιού». Όμως, συνέχισε ο ίδιος αρμόδιος που δεν κατονομάζεται, μερικά από τα οικόπεδα, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει άδεια, εμπίπτουν στην περιοχή που το ψευδοκράτος παραχώρησε άδεια στον ΤΡΑΟ, όπως ανέφερε.
Πηγή – politis