Από την Κω στην… διαγραφή!

Ο γιος του παπά που έγινε υπουργός, διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά έφτασε μέχρι την αποχή και τη διαγραφή του από το Κίνημα. Διαβάστε ποιος είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Γεννήθηκε στα Καραδάμαινα της Κω στις 11 Ιανουαρίου του 1953. Το τέταρτο και τελευταίο παιδί του παπα-Γιώργη και της Χριστίνας Σκανδαλίδη. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγοπούλου από το 1989 και έχουν ένα γιο, το Γιώργο.

 Από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Με πρόταση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, και έως τις 11 Οκτωβρίου του 1995 ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον Οκτώβριο του 1995 και πάλι μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, εκλέγεται για πρώτη φορά γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Παραμένει στη θέση αυτή μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2001.

Από το 1989 έως και το 2000 ήταν βουλευτής Δωδεκανήσου, ενώ τον Απρίλιο του 2000 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθήνας.

Έχει διατελέσει υπουργός Αιγαίου (1993-1994), Εσωτερικών (1994-1995), Εσωτερικών (2001-2004), Αγροτικής Ανάπτυξης (2010-2012).

Το 2006 ο Γιώργος Παπανδρέου τον επέλεγε για να αντιμετωπίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη στη μάχη για το δήμο της Αθήνας.

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2007 ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Είπε πως ήθελε να είναι ο τρίτος πόλος ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να μη διχαστεί το κόμμα. Ήταν τρίτος στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου.

Μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είχε επιλέξει χαμηλούς εσωκομματικούς τόνους. Αλλά από τη στιγμή που χτύπησε την καρέκλα κι αποχώρησε, με αφορμή την κομματική γραμμή που θα ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, φάνηκε πως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

Και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν επέλεξε να μη μπει στην Ολομέλεια για να μην ψηφίσει ούτε ναι (γιατί αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, όπως εκτιμά) ούτε και όχι (γιατί τυχόν πλειοψηφία του «όχι» θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές). Επέλεξε την αποχή, που έφερε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.