Ιστορική διαδοχή στην Κίνα: ο Σι Τζιν Πινγκ νέος πρόεδρος του ΚΚΚ

Το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Χου Ζιντάο αποχωρεί και δίνει τη θέση του στον Σι Τζιν Πινγκ, που θα οριστεί και επίσημα νέος πρόεδρος στις 15 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγο πριν παραχωρήσει την ηγεσία του κόμματος, είπε ότι η διαφθορά στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, ανεξάρτητα από το πόσο γηραιό ή ισχυρό είναι ένα άτομο στην εξουσία.
Ο Ζιντάο έχει ήδη διαγράψει από το κόμμα τον Μπο Σιλάι, πρώην υπουργό Εμπορίου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, κατά τη διάρκεια του 18ου συνεδρίου του ΚΚΚ, σε μια κρίσιμη εβδομάδα όπου η ηγεσία του κόμματος θα αλλάξει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο Σι Τζιν Πινγκ ως τον διάδοχό του.

Όπως τόνισε, κατά την ομιλία του, η Κίνα θα συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Χου.

NewsIt.gr