Κατακρημνίζεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών (1,2717 ) οδήγησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα οι απαισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου τη Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στην ευρωζώνη.

 

Η πτωτική πορεία του ευρώ συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, καθώς διαπραγματεύονταν στα 1,2745 δολάρια από το επίπεδο των 1,2762 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2736 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη διάρκεια της ,καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του δ.σ της κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει αδύναμη. Το αρνητικό κλίμα επιβάρυνε και η υποχώρηση κατά 2,5% των γερμανικών εξαγωγών το Σεπτέμβριο καθώς και δημοσίευμα του πρακτορείου Μarket News το οποίο ανέφερε ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να προχωρήσει σε αγορές τίτλων, και συνακόλουθα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν τέσσερεις συναλλαγές ύψους 7 κατ. Ευρώ. Εξ αυτών το 1 εκατ. Ευρώ αφορούσε σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ,. Ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 17,54% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,36% να διαμορφωθεί στο 16,18%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,59%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,48%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,37%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,19% από 0,20% χθες, ενώ στο μήνα υποχώρησε οριακά στο 0,10% από 0,11%.

NewsIt.gr