Η Joanne Saltas στο πηδάλιο της Οργάνωσης Κόρες της Πηνελόπης

Οι Κόρες της Πηνελόπης, μια ελληνοαμερικανική οργάνωση γυναικών με διεθνή δράση, εξέλεξε την Ιωάννα Σαλτά (Joanne Saltas) ως την νέα Πρόεδρό της για την περίοδο 2012-2013. Η κυρία Σαλτά, που προέρχεται από το παράρτημα της οργάνωσης στο Σωλτ-Λέηκ της Πολιτείας Γιούτα, είπε ότι την τιμά η ανάδειξή της στο πηδάλιο της οργάνωσης και είναι καθ όλα έτοιμη να δουλέψει για να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο τα ήδη σημαντικά προγράμματα που εφαρμόζουν οι Κόρες της Πηνελόπης στους τομείς των εκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών υπηρεσιών προς όφελος όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών της κοινωνίας μας.Η Ιωάννα Σαλτά, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στις Κόρες της Πηνελόπης, τις οποίες υπηρέτησε σε διάφορα τοπικά, περιφερειακά και πανεθνικά αξιώματα κατά τα τελευταία 38 χρόνια. Στην περίοδο 2011-2012 ήταν Ύπατος Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ενώ το 2007 είχε ανακηρυχθεί «Πηνελόπη της Χρονιάς», τίτλος που αποτελεί και την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της οργάνωσης.

Η νέα Πρόεδρος είπε ότι ασπάζεται πλήρως την φιλοσοφία της Αλεξάνδρας Αποστολίδου, που ίδρυσε τις Κόρες της Πηνελόπης και η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια που οδήγησε σε πολλές επιτυχίες των γυναικών, όπως στην απόκτηση του σθένος που χρειάζεται για να υποστηρίζουν τους αδύναμους αλλά και του απαιτούμενου θάρρους για την ανάπτυξη δράσης υπέρ του κοινοτικού οφέλους. Κατά την κυρία Σαλτά οι Κόρες της Πηνελόπης παρέχουν στα μέλη τους ευκαιρίες για την υλοποίηση και των δύο αυτών στόχων. Η νέα πρόεδρος της γυναικείας ομογενειακής οργάνωσης είναι κάτοχος δύο διπλωμάτων από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ένα για διδασκαλία σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα δεύτερο στον τομέα των θετικών επιστημών με ειδικότητα τους κομπιούτερ. Αναπτύσσει επίσης δράση ως μέλος και άλλων ομογενειακών οργανώσεων, όπως λόγου χάριν της Φιλόπτωχου Αδελφότητος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Περήφανη για την καταγωγή της οικογένειάς της που μετανάστευσε από την Αρκαδία, η κυρία Σαλτά έχει ακόμα διατελέσει και πρόεδρος του παραρτήματος της Παν-Αρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής στην Γιούτα.

Στις ίδιες εκλογές αναδείχτηκαν επίσης και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Κόρες της Πηνελόπης για την Βόρειο Αμερική. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η Άννα-Ελένη Γροσομανίδη (Anna-Helene Grossomanides) από την Πολιτεία Ροντ-Άϊλαντ ενώ την θέση του Προέδρου  για τον Καναδά πήρε η Άσπα Κωστοπούλου (Aspa Kostopoulos.) από το Οντάριο.  Γραμματέας εκλέχθηκε η Ντέμι Τόμας (Demi Thomas) από την  Νέα Υερσέη και Ταμίας η Κόνι Πιλάλη (Connie Pilallis) από το Μπόκα-Ρατόν της Φλόριντα. Αξιώματα Κυβερνήτη αναλαμβάνουν για την Πρώτη Περιφέρεια η Μαρία Πατέλου (Maria Cookie Patelos) από το Όλμπανι της Νέας Υόρκης, για την Δεύτερη Περιφέρεια η Κάθριν Τριπόδη (Kathryn Tripodis) από την Πολιτεία Οχάϊο, για την Τρίτη Περιφέρεια η Βαρβάρα Μαλιγά (Barbara Maligas) από το Τέξας και για την Τέταρτη Περιφέρεια η Ιωάννα Σπανού (Jan Spanos) από το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Τέλος στο αξίωμα του Συμβούλου της οργάνωσης κοριτσιών Ιέρειες της Αθηνάς, από την οποία συνήθως προέρχονται οι Κόρες της Πηνελόπης, εκλέχθηκε η Νίκη Πάλα (Niki Pallas) από την Αριζόνα.

Η Ιωάννα Σαλτά πιστεύει πως το νέο διοικητικό συμβούλιο που απέκτησαν οι Κόρες της Πηνελόπης απαρτίζεται από ικανά και πολύπειρα μέλη τα οποία έχουν ήδη υπηρετήσει την οργάνωση σε διάφορα τοπικά και περιφερειακά αξιώματα.  Βασική επιδίωξή τους για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι να ενθαρρύνουν τα μέλη της οργάνωσής τους να ανεβάσουνε τον πήχη σε νέα ύψη ανοχής, σεβασμού και υπομονής και με προγράμματα και εκδηλώσεις να αυξήσουν την συμβολή τους στο κοινωνικό όφελος.
Οι Κόρες της Πηνελόπης ιδρύθηκαν το 1929 και είναι η πρώτη οργάνωση γυναικών του είδους της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνδέεται άμεσα με την ΑΧΕΠΑ και στόχος της είναι η προαγωγή ιδεωδών του Ελληνισμού όπως η Εκπαίδευση, η Φιλανθρωπία, η Κοινωνική Υπευθυνότητα, η Οικογένειας και η Αξιοποίηση των ικανοτήτων του ατόμου.

gr.voanews.com