Ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρας για ΣΑΕ και Ομογένεια

Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λονδίνου

Ερώτηση: O δρόμος για ένα νέο, ριζικά ανανεωμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), έτσι όπως το οραματίζεται ο Απόδημος Ελληνισμός αλλά και η μητροπολιτική Ελλάδα, άνοιξε με τις αποφάσεις που λάβατε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχατε με το Προεδρείο του ΣΑΕ. Κύριε Υφυπουργέ, τι ακριβώς αποφασίστηκε σ’ αυτή τη συνάντηση;

Κ. Τσιάρας: Η Ομογένεια είναι μια διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα και αυτή την στιγμή, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη δύναμη αυτή.

Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των καιρών, χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός της οργάνωσης της ελληνικής Ομογένειας.

Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε την διαδικασία της προσαρμογής του θεσμικού του πλαισίου  στα σύγχρονα δεδομένα.  Πρέπει, πλέον, να εστιάσουμε κυρίως στην αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του θεσμού,  μια προοπτική που θα εμφυσήσει σε όλους τους Απόδημους Έλληνες την πεποίθηση πως το ΣΑΕ, αφ’ ενός μεν τους ανήκει, αφ’ ετέρου, δε, τους εκπροσωπεί.

Αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι τη συμμετοχή ενός πολύ μικρού αριθμού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Στην τελευταία συνάντησή μου με το Προεδρείο του ΣΑΕ αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την επεξεργασία των διατάξεων του νέου νόμου για το ΣΑΕ. Η Επιτροπή αυτή έχει ως μέλη υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, εκπροσώπους του Προεδρείου του ΣΑΕ και έχει ως πρόεδρο Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 Ερώτηση: Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Προεδρείου;
 Κ. Τσιάρας: Η επιτροπή που προανέφερα έχει συγκεκριμένη εντολή και σαφές χρονοδιάγραμμα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της και τη σύνταξη του νέου σχεδίου νόμου, θα ακολουθήσει ανοιχτή διαβούλευση με τον Απόδημο Ελληνισμό, τόσο με τους οργανωμένους φορείς του, όσο και με τον καθένα που ατομικά θέλει να υποβάλει προτάσεις ή παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφισή του. Έχουμε ως στόχο η εκλογή του νέου Προεδρείου να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013. Θα ήθελα, εδώ, να θυμίσω ότι η θητεία του Προεδρείου, η οποία έληγε τον Δεκέμβριο του 2010, παρετάθη νομοθετικά για μια διετία, κυρίως για τους γνωστούς δημοσιονομικούς λόγους και εμείς καλούμεθα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ρυθμίσουμε αυτή την τόσο σοβαρή και ουσιαστική εκκρεμότητα.
 Ερώτηση: Μπορεί το ΣΑΕ να ισχυροποιήσει το βηματισμό του και να εξοπλιστεί με μεγαλύτερο κύρος και διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει πραγματικά έκφραση των απανταχού δυνάμεων του Ελληνισμού; Προς την κατεύθυνση αυτή, ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι επόμενα βήματα;
Κ. Τσιάρας: Αυτός είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα, μέσα από τις ειδικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ακόμη από την ελληνική Ομογένεια. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς, με τις προτάσεις και του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρόκειται ουσιαστικά να δρομολογήσει και να δώσει μία πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση αξιοποίησης αυτής της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμού, με τρόπους και πρακτικές που ενδεχομένως στο παρελθόν μας ήταν άγνωστες. Μία από αυτές είναι να αναβαθμίσουμε και  να αναμορφώσουμε το ΣΑΕ.

Αυτή η ανανέωση θα εστιαστεί σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας λειτουργίας του νέου ΣΑΕ θα πρέπει να είναι η αυτοχρηματοδότηση. Ο δεύτερος άξονας, στον οποίον πρέπει να στηριχθούμε, είναι η λεγόμενη αυτοδιάθεση, η αυτοοργάνωση  του ΣΑΕ. Ο τρίτος άξονας είναι ότι το νέο ΣΑΕ πρέπει να εκπροσωπεί κάθετα και τον τελευταίο απόδημο Έλληνα.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορεί το θέμα της παροχής ψήφου στους Απόδημους να διευθετηθεί έπειτα από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν; Θα μπορούν επιτέλους οι Απόδημοι να ψηφίζουν απρόσκοπτα από τον τόπο διαμονής τους, ακόμη και με επιστολική ψήφο;
 Κ. Τσιάρας: Ο Απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις, οφείλουμε να ωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους Απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές. Όπως γνωρίζετε, η ΝΔ είχε αναλάβει στο παρελθόν νομοθετική πρωτοβουλία για την ρύθμιση της ψήφου των Ομογενών, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε, διότι απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ερώτηση: Κύριε Υφυπουργέ, ο Απόδημος Ελληνισμός ποτέ δε γύρισε την πλάτη στη γενέτειρα και ούτε πρόκειται να το πράξει. Σε αντίθεση με την ίδια, που ποτέ δεν του συμπεριφέρθηκε ανάλογα. Η σχέση Απόδημου Ελληνισμού και Μητροπολιτικού Κέντρου, ποτέ, στην ουσία, δεν ήταν σχέση αμφίδρομη, παρά τα περί του αντίθετου λεγόμενα. Αυτό, κατά τη γνώμη σας μπορεί να αλλάξει και να αναπτυχθούν αληθινές σχέσεις εμπιστοσύνης;

 Κ. Τσιάρας: O Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς στέλνει  μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην πανεθνική προσπάθεια. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο.

Εμείς προτείνουμε μια άλλη σχέση με όλο τον Ελληνισμό. Μια σχέση αμφίδρομη, όπως σωστά είπατε, μια σχέση αμοιβαίας αναγνώρισης, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Στην εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας χρειαζόμαστε και τον δικό τους δυναμισμό, τη δική τους συμβολή, τη δική στους βοήθεια, τις δικές στους προτάσεις.

 Ερώτηση: Η Διασπορά διαθέτει πλούτο και η Ελλάδα έχει μεγάλη Διασπορά. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων Αιγύπτου, ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης και αλλού, εμπιστεύονται την Ελλάδα και θέλουν να επενδύσουν σ’ αυτήν;
 Κ. Τσιάρας: Το ενδιαφέρον του ιδίου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ μεγάλο και ο ίδιος πρωτοστατεί σε αυτές τις επαφές, που εκτιμούμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές «επόμενης μέρας» για την ελληνική οικονομία. Στις επαφές αυτές ετέθησαν, είναι γεγονός, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων. Ένα από αυτά είναι οι γρήγορες διαδικασίες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το λεγόμενο fast track πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα και για την ελληνική αγορά. Χρειαζόμαστε επίσης ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, που θα αφορά βεβαίως τη φορολογία αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε