Τουρκία: Συζήτηση περί θανατικής ποινής ανοίγει ο Ερντογάν

Περί ανάγκης επανεξέτασης του ζητήματος της θανατικής ποινής στην Τουρκία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του την Κυριακή.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με θανάτους και δολοφονική βία, είναι απαραίτητο το ζήτημα της θανατικής ποινής να τεθεί εκ νέου επί τάπητος», σημείωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία, σαν χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η εσχάτη των ποινών, ενώ σημείωσε ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να συγχωρεί τους δολοφόνους, επιλογή η οποία πρέπει να επαφίεται στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα σχετικά σχόλια έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται όξυνση της βίας του κουρδικού αυτονομιστικού – αποσχιστικού κινήματος στην Τουρκία, σε μια διαμάχη η οποία από το 1984 έχει κοστίσει πάνω από 40.000 ζωές.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2002, σαν μέρος των μεταρρυθμίσεων οι οποίες σχετίζονταν με την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Μάλιστα, η απόλυτη και οριστική κατάργησή της έγινε το 2004, επί πρωθυπουργίας Ερντογάν.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές είδαν με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο ακόμη και για «λαϊκισμό» εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2014 στην Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κατάργησης της θανατικής ποινής, δεν πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση του ηγέτη του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999.

Πηγή: Reuters