Αποδεσμεύονται κονδύλια για σχέδια βελτίωσης και κτηνοτροφία

Ποσό των 500 εκ. ευρώ θα αποδεσμευτεί πολύ σύντομα για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, με την επίσπευση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως είπε – κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού στις 10 Νοεμβρίου- έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.000 από τα 7.700 σχέδια και έτσι θα διατεθούν τα χρήματα που παραμένουν «μπλοκαρισμένα» τα οποία θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ταυτόχρονα θα αιματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες.

Ο κ. Χαρακόπουλος προσέθεσε ότι ταυτοχρόνως ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών αφού καταβλήθηκε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης 160 εκ. ευρώ, το 50% της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου (81 εκ. ευρώ) και πιστώθηκαν με 1,1 δισεκ. ευρώ οι λογαριασμοί τους.

Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ανέφερε την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας (e-ΥπΑΑΤ) για τη δικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δικαιούχων της καταβολής των ενισχύσεων καθώς και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας. Γι’ αυτό, όπως είπε, εκτός των άλλων, προωθούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης η απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγών, αρχικά για τη φέτα και το ροδάκινο, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι προωθείται εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία ύψους 120 εκ. ευρώ ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί φαντασιώσεις για επάνοδο στην εποχή των παροχών με δανεικά τις οποίες χαρακτήρισε «φενάκη» και συμπλήρωσε πως χρέος της κυβέρνησης είναι, παρά τη λυσσώδη αντίδραση των δυνάμεων του λαϊκισμού, να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

paseges.gr