Μέχρι το 2017 οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που εδρεύει στο Παρίσι,  ανέφερε ότι μέχρι το 2017 οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να έχουν ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου και να γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου.

Ο διεθνής οργανισμός, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην ετήσια έκθεση του, ότι οι ΗΠΑ θα εξορύξουν περισσότερο αργό πετρέλαιο μέσω της αυξημένης χρήσης τελευταίας τεχνολογίας υδραυλικών συστημάτων που διευκολύνουν την διάνοιξη υπόγειων σχηματισμών σχιστόλιθου. Η ΔΥΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε τελικά να κάνει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν ενεργειακά αυτάρκη, ένας στόχος που επιδιώκεται από τους ηγέτες των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι η χώρα βρισκόταν κοντά στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος απαρτίζεται από 28 χώρες-μέλη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, σήμερα, εισάγουν αρκετό πετρέλαιο για να καλύψουν το 20% των ενεργειακών τους αναγκών.  Ωστόσο ο οργανισμός προβλέπει ότι η βόρεια Αμερική θα γίνει καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου μέχρι το 2030 και οι ΗΠΑ σχεδόν αυτάρκης πέντε χρόνια αργότερα.

Η νέα πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού είναι σημαντικά αλλαγμένη σε σύγκριση με το παρελθόν που προέβλεπε ότι οι Σαουδάραβες θα παραμείνουν η κορυφαία παραγωγός χώρα στον κόσμο μέχρι το 2035.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι φέτος είναι έτοιμες για την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου από το 1991, γεγονός που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου από τις πολιτικά ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία παράγει σήμερα 9,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με 6,7 εκατ. βαρέλια που παράγουν οι ΗΠΑ.

Η ΔΥΕ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα αντλούν 11,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, περίπου μισό εκατομμύριο περισσότερα από ότι η Σαουδική Αραβία.

gr.voanews