Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Νοεμβρίου 2012

 

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι συζητήσεις με τις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν για να τους δοθούν οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, κυριαρχούν και πάλι στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Αλλα θέματα είναι, μεταξύ άλλων, η δαπάνη του κράτους για ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών του, οι μεταθέσεις διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών που ενδεχομένως να επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά, οι άδειες ασθενείας των αστυνομικών, και οι προεδρικές εκλογές του 2013.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ποιον να πιστέψουμε”, γράφει ότι υπάρχει κυβερνητικό αλαλούμ για το μνημόνιο. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ενιαία γραμμή ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ούτε για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ούτε ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας προς την εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν αντιπροσωπείες των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την τραπεζική κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα, ούτε και υπάρχει καθυστέρηση των ερευνών. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να νοικοκυρευτεί κι έτσι το κράτος δαπανά 31,5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο για ενοίκια για στέγαση των υπηρεσιών του.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ανοίγει και πληρώνει θέσεις το Υπ. Εξωτερικών”, γράφει ότι την ώρα που η Τρόικα ξεσκονίζει τα οικονομικά της χώρας και η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης, το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να προβεί σε μεταθέσεις διπλωματών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά. Αλλού γράφει ότι η επιβολή τελών νοσηλείας βρίσκεται ανάμεσα στις 13 εισηγήσεις της Τρόικας για την υγεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα με την Τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Επικίνδυνες ακροβασίες”, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή “μιλά για πρόοδο, οι υπόλοιποι όχι”, ενώ η Τρόικα επιμένει σε σκληρή στάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ποσό που πλησιάζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε το κράτος κατά την τελευταία πενταετία για ενοικίαση 674 ακινήτων για τις ανάγκες κυβερνητικών υπηρεσιών σε γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους. Αλλού γράφει ότι “επιδημία αστυνομικών ξετίναξε τις ‘άδειες ασθενείας’ “.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Μοχλός πίεσης για λύση το φυσικό αέριο”, αναφέρεται σε δηλώσεις του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά στις Βρυξέλλες ότι τα ενεργειακά αποθέματα δεν αποτελούν μόνο έναν παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανένωση, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τρόικα απαιτεί 1 δισεκ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση ότι μόνο στην Κύπρο, κράχτης της Τρόικας είναι η αντιπολίτευση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Αίτημα διάσωσης ίσως εντός της εβδομάδας”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στις Βρυξέλλες ότι γίνεται αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και μπορεί να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αλλού γράφει ότι δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας διέταξε αντιμοναρχικό να μείνει μακριά από τον Πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, Καμίλα, ύστερα από την κατηγορία ότι σχεδίαζε να πετάξει κοπριά αλόγου στο βασιλικό ζεύγος. Σε άλλο θέμα, με επένδυση φωτογραφίας, δείχνει έναν Ινδό στρατιώτη να ανάβει κερί με την ευκαιρία ετήσιου ινδουιστικού φεστιβάλ.

Η οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Στα βαθιά για το φυσικό αέριο”, γράφει ότι ξεκίνησαν και επίσημα οι συζητήσεις με τις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν για να τους δοθούν οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τρόικα εξέφρασε ανησυχίες για το δημόσιο χρέος της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Κεντρική Τράπεζα με την Τρόικα για να μειωθούν τα συνεργατικά ιδρύματα στα 30 σε βάθος τριετίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ)